Safran, Badem, Çam Fıstıklı Pirinç Pilavı…

Mutlu Yıllar…
31 Aralık 2014
Petite Beurre Bisküvili, Krem Şantili Tatlı…
4 Ocak 2015

Safran, Badem, Çam Fıstıklı Pirinç Pilavı…

Gözdenin tarifi,

(Bu tarifim, Gözde’nin önceden paylaştığımız Beşamel Soslu Tavuğun yanına yaptığı pirinç pilavıdır.)

Malzemeler:
2 su bardağı Yasmin Pirinci,
2,5 su bardağı Tavuk Suyu (evde hazırda vardı),
1 bardak Sıcak Su,
2 tatlı kaşığı Safran,
2 çorba kaşığı Tel Şehriye (nerden bulduysa hazır kavrulmuşunu bulmuş 🙂 ),
1 adet Tavuk Bulyon,
Tencerenizin büyüklüğüne göre altını yağlayacak,
kadar mısırözü yağı,
Yarım çorba kaşığı Tereyağı. 

Üzerini süslemek için:
1/3 su bardağı Çam Fıstığı,
1/3 su bardağı Çiğ Badem,
1 çay kaşığı Tereyağı.

Herşeyden önce bademlerin kabukları rahat soyulabilmesi için, bir tasa kaynar su koyup bademleri içine atıyoruz. Diğer işleri yaparken bademlerin kabukları çok rahat çıkacak şekle gelecekler…

Ayrıca pirinç tenceresi denen birşey vardır. Tabii ki bir mecburiyet değildir ancak ağzı geniş ve kısa bir tencere daha uygundur. Gerçi ileriki tariflerde çok daha farklı kaplarda da pişecek bu pilav 🙂

Yapılışı:
Pirinçlerin üzerine biraz geçecek kadar kaynar su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz koyup 10 dakika kadar bekletip süzüyoruz.

Pişirmeyi yapacağımız tencerenin içini yağlayacak kadar yağ koyup (Gözde mısırözü yağı kullandı. Birazda koku için tereyağı ekledi. Ancak isteğinize göre tamamını da tereyağı kullanabilirsiniz)  tencereyi kızdırıyoruz.

Yağımız kızdıktan sonra şehriyeyi içine atıyoruz. Bizim şehriyemiz önceden kavrulduğu için bu aşamayı sadece şehriyeyi yağlamak için kullanıyoruz. Eğer siz kavrulmamış şehriye kullanacaksanız, rengi kahverengileşene kadar kavurmaya devam ediniz.

Şehriyeler kavrulduktan sonra pirincimizi koyuyoruz ve yağ ile birlikte kavuruyoruz. Pirinçlerin heryeri iyice yağlanana kadar kavuruyoruz.

Daha sonra 2,5 su bardağı oda sıcaklığındaki gerçek tavuk suyumuzu ve 1 bardak sıcak, normal suyumuzu ekliyoruz (pilav yapılırken bir sürü farklı tarif göreceksiniz. Özellikle su-pirinç oranı çok değişken olacaktır. Bunun ağırlıklı sebebi, kullandığınız pirinçtir. Mümkün olduğu kadar alıştığınız marka ve modelden vazgeçmeyin. Farklı marka ve model pirinçler daha çok ya da daha az su isteyebilir). Burada tavuk suyu tesadüfen elimizde bulunuyordu. Eğer önceden tavuk haşlamış ve suyunu saklamışsanız bu ayrı bir güzellik oluyor. Bu olmasaydı normal su kullanacaktık.

Tenceremize safranımızı ve tavuk bulyonumuzu atıp karıştırarak suyun kaynamasına kadar yüksek ateşte pişiriyoruz (Tavuk bulyon yüksek aromalı ve tuzlu olduğu için ayrıca tuz koymuyoruz. Birde tavuk bulyonu tek parça atmayınız. kendi kağıdının içinde yada başka bir yerde ezip toz yapıp atınız).

 

Suyumuz kaynadıktan sonra, 5 dakika kaynamaya devam ettiriyoruz. Daha sonra kısık ateşe alıp 20 dakika kadar pişiriyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz.

Bu sırada başta kaynar suya attığımız bademlerin kolayca kabuklarını soyduk ve bademleri ikiye böldük. 1 Çay kaşığı büyüklüğünde tereyağını minik bir tavaya koyup eritiyoruz ve içine bademleri koyup kavurmaya başlıyoruz (Bu sırada gözde kalaylı bakır tavasıyla havasını atıyor). Bu sırada kullandığınız tereyağının bence çok önemi var… Mis gibi kokuyor 🙂 Ardından çam fıstıklarını yağsız tavada kavuruyoruz.

Servis tabağımıza aldığımız pilavımızın üzerini badem ve fıstıklarla süslüyoruz.

Tarif ve Uygulama : Gözde Elkalla
Bu tarif bir üçlemedir. Öncesinde Beşamel soslu, mantarlı tavuk yemeğini yayınladım. Sırada kolay hazılanan bir tatlısı
ile beraber sunulmuştur… Tatlı da önümüzdeki günlerde yayınlanacaktır…

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

2 Comments

  1. […] tarif bir üçlemedir. Öncesinde Beşamel soslu, mantarlı tavuk yemeğini yayınladım. Ardından Safran, Badem, Çam Fıstıklı Pirinç Pilavı…. Şimdi de bu tatlıyı yayınlıyorum… Bu üçleme aynı sofrada ve ben sadece kahvaltı […]

  2. […] ve Uygulama : Gözde Elkalla Bu tarif bir üçlemedir. Yanında pilavı ve kolay hazılanan bir tatlısı ile beraber sunulmuştur… Bunlarda önümüzdeki günlerde […]

Bir yanıt yazın