Hasan Paşa Köftesi…

Tarçınlı Bisküvi…
12 Şubat 2015
Kek
20 Şubat 2015

Hasan Paşa Köftesi…

Aslında çokta bildiğim bir yemek değildi… Hazırlaması biraz çalışma istiyor. Ama sonuç olarak görüntüsü ve lezzeti çok güzel oluyor.

Hazırlık aşamaları bakımından gündelik değil, özel günler için bir yemektir…

Tamamı 5 aşamaya bölünür.

1) Köfteyi hazırlama,
2) Püreyi hazırlama,
3) Sosu hazırlama,
4) Tüm bunları birleştirme ve süsleme,
5) Pişirme…

Malzemeler: (16 adet köfte çıktı)

Köftesi için:
500 gr orta yağlı Kıyma,
3 diş Sarımsak.
2 dilim Ekmek,
1 orta boy Soğan,
1 çay kaşığı Tuzot,
1 çay kaşığı Kimyon,
1/2 çay kaşığı Karabiber.

Püresi için: (Ben püreyi fazla yapıp, ayrıca yanında, sunumda da kullandım. Normalde 250-300 gr patates olsa yeter artar…)
5-6 adet Patates (500 gr civarı),
1/2 su bardağı Süt (110-120 ml),
1 çay kaşığı Kekik,
1 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber,
1 çay kaşığı Tuz,
1 tatlı kaşığı Tereyağı.

Sosu için:
2-3 su bardağı Et Suyu yada Et Bulyonlu Su,
1 yemek kaşığı Biber Salçası,
1 yemek kaşığı Un,
1 yemek kaşığı Zeytinyağı,
1 yemek kaşığı Tereyağı,
1 çay kaşığı Karabiber,
1 çay kaşığı Tuz.

Süsleme ve geri kalanlar:
100 gr Kaşar Peyniri,
8 adet Kiraz Domates,
3 Domates,
2 Biber,
8 Arpacık Soğan.

Et suyu hakkında bir iki laf etmek istiyorum…
Gerek et haşlandığında, gerekse tavuk haşlandığında çıkan suyu aslında birçok yerde kullanıyoruz…Pilav vs. gibi… Ancak birçok zamanda bu sular dökülüp gidiyor. Gereğinden fazla çıkıp ta kullanılmayan sular için benim pratik çözümüm bunları minik naylon torbalara yada taslara koyup dondurmak oldu. İstediğim zaman çıkarıp mikrodalgada yada herhangi bir tencerede eriterek kullanıyorum. Aklınızda olsun… 🙂

Biraz zaman alacağı için önce patatesleri haşlıyoruz… Bunun bir sabit ayarı yok. Patatesleri 2 parmak geçecek kadar su doldurun ve kaynatın. Arada bir kontrol edip olup olmadığına bakabilirsiniz.

Anlattığım sırayla yaparsanız herşey doğal zamanında olacaktır.

Patates haşlanadursun, Biz köfte hazırlığına geçiyoruz. Öncelikle soğanı rendeleyip suyunu sıkıp atıyoruz. Sarımsak, tuz ve baharatları havanda bir olana kadar eziyoruz. Ekmekleri ıslatıp suyunu sıkıyoruz.

Tüm malzemeleri bir kaba alıp iyice yoğuruyoruz. Ara ara elimizi yağlayıp 10-15 dakika kadar yoğuruyoruz. Ne kadar çok yoğurursanız kıvam o kadar güzel oluyor. Hazırladığımı köfte hamurunu kenarda beklemeye alıyoruz.

Süsleme ve geri kalan malzemeler diye nitelediğim malzemeleri hazırlıyoruz.
Normal domatesleri 5 mm gibi kalınlıklarda dilimliyoruz. Kiraz domatesleri 2’ye bölüyoruz. Biberleri temizleyip şerit şeklinde kesiyoruz. Arpacık soğanları temizleyip hazırlıyoruz. Kaşar peynirini rendeliyoruz.

Artık patateslerimiz püre yapmaya hazır olmuştur. Patatesleri soyup eziyoruz. İçine baharat, tuz, tereyağı ve ılındırılmış sürü ekliyoruz. Ve iyice karışana kadar eziyoruz.

Kimisi blender kullanıyor. Ben blenderla yapılınca biraz cıvıklaştığına inandığım için ezerek yapıyorum…

 

Köfte hamuru, Süsleme ve diğer malzemelerin hazırlığı, Püre hazır oldu. Bu aşamada artık Fırını çalıştırıp 200°C’de ısıtıyoruz.

Şimdide sosu hazırlıyoruz. Ben önceden de yazdığım gibi evelden haşlanmış et suyumu dondurmuştum. Önce bunları çözdürdüm.

Ayrı bir tasta Tereyağı ve  Zeytinyağını kızdırdım.

Kızmış yağın içine unu atıp kavurdum.

İyice karışan yağ-un karışımına salçayı atıp kısık ateşte iyice malzemeler birleşene kadar pişirdim.

Hazırladığım karışıma SICAK et suyumu döktüm. Burada sizin et suyunuz yoksa, Normal suda bir adet bulyonu çözerek kullanabilirsiniz. Yada sadece sıcak su da kullanabilirsiniz… Ama amaç lezzetli bir yemekse en azından bir bulyon karışımı kullanın…

Şu an artık tüm malzemeler hazırlanmış, birleştirilip pişirilmeyi beklemekte…

Önce pişirme işlemini yapacağımız kabın altını çok az yağlayıp, dilim olarak kestiğimiz domatesleri diziyoruz. Ben 2 ayrı kapta yaptım. Burada bir kabı görmektesiniz.

Daha sonra köfteleri avuç içimizde içi çukur bir tas gibi yapıyoruz. İşte bu aşamada köftenin formunu koruması için kıymanın çok cıvık olmaması lazım. Köfte taslarımızı dilim domateslerin üzerine diziyoruz. Aralarına biber, arpacık soğanları diziyoruz.

Köftelerin içlerine rendelediğimiz kaşar peynirlerini yerleştiriyoruz.

Hazırladığımız püreyi köftelerin içine koyuyoruz. Ben biraz müessesemizin yemekleri şekilli olması için, sıkma torbasından tırtıklı uç ile sıktım 🙂  Biraz da sıkma torbası olmayanları ezikleyeyim istedim 🙂

Son aşamada pürelerin ortalarına yarımışar kiraz domates koyup, Hazırladığım sosu döktüm. ÇOK DİKKAT!!! Yemek pişerken, gerek domatesler, gerek kaşar peyniri gerekse kıymanın bir miktar suyu akıyor. Yani su bırakıyor. Dolayısıyla sosu koyarken abartmayın. Aksi takdirde köfteler yüzer, püreler suya karışır… Eğer pişerken yinede fazla su bıraktığını görüyorsanız suyunu alın…

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın