Somon Sote

Meyveli Beze yada Mereng
19 Mart 2015
Volovan
26 Mart 2015

Somon Sote

Her ne kadar deniz ürünlerini çok sevsemde ne zaman birşeyler yapayım dediğimde elim ya çipuraya yada levreğe gidiyor… Bunlarıda bir sosla ızgara yapıyorum ve yiyorum… Oldu bittiye geliyor… 3 tarafı denizlerle çevrili şu ülkede yaptığım şeyden ayrıca utanıyorum…

Bir türlü farklı şeyler denemeye cesaret bulamıyorum… İlerki tarihlerde farklı arkadaşımla farklı tarifler hazırlayacağız…

Bu hafta somon yapmayı istedim… Aslında yıllar önce Fırtına deresi üzerinde bir yerde çok güzel somon ızgara yemiştim tadı damağımda kalmıştı. Ama o lezzeti yakalayamayacağımı düşünerek ben Somon Soteyi terih ettim 🙂

Malzemeler:
1 dilim Somon Balığı (360 gr),
5-6 adet Kiraz Domates,
3 adet Közlenmiş Konserve Kırmızı Biber (ben bunun lezzetini çok beğeniyorum. Ama normal biber de kullanılabilir),
Yarım paket Kütür Mantarı,
6-7 adet Arpacık Soğan,
4 diş Sarımsak,
2 çorba kaşığı Sirke (Üzüm),
1 çay kaşığı Tarhun Otu,
1 çay kaşığı Karabiber (Tane kalmamıştı toz kullandım. Tane daha iyi gider)
1 çay kaşığı Tuz,
2-3 çorba kaşığı Zeytinyağı.

Her zaman işe malzemeleri hazırlamakla başlamak lazım… Bir yandan yemeği hazırlayıp bir yandan malzeme hazırlanmıyor 🙂

Malzemeleri çok ufalamamak lazım. Balıkları kalın kalın dilimledim, Mantarları 4 e böldüm,

Mantarların rengi kararmasın diye öncesinden limonlu suda bir iki dakika haşlıyorlar. Ben gereksiz buluyorum böyle şeyleri. Doğalı ne ise öyle olmalı..
Domatesleri ikiye ayırdım, Soğanları 2 ye böldüm. Bşr tek sarımsakları ufak ufak çimttim.

Tüm malzemeleri azırladıktan sonra bir tavanın içerisine, tavanın dibini kaplayacak kadar yağı koyuyoruz ve kızdırıyoruz. Yağ kızdıktan sonra orta ateşe alıp önce soğanlar pembeleştiriyoruz.

Ardından biber, domates ve sarımsakları da atıp hep beraber çevire çevire pişiriyoruz.

Sonra bu malzemeleri kenara çekip balıkları koyuyoruz. Ben bu sırada diğer malzemeleri çektiğim köşeyi ateşten uzaklaştırıyorum. Tavanın ateş gören yerine balıkları atıyorum. Balıklarıda aynı Et mühürler gibi 1-2 dakika bir yüzünü, 1-2 dakika diğer yüzünü pişiriyorum.

Bu arada tüm malzemeyi birlikte pişireceğim zaman bu tava yetmediği için daha büyük bir tavayı ateşe koyup, çok az yağ döküp ısıtıyorum… Diyecesiniz ki baştan neden bu tavada yapmadın? Böyle çevire çevire pişireceğim şeylerde tavanın çapı büyük olunca çok iyi hakim olamıyorum. Bu yüzden hazırlıkları orta boy tavada, hepsinin birlikte pişme kısmını da büyük bir tavada yapıyorum.

Isınan büyük tavayı en düşük ateşe getirip malzemelerle balıkları bu tavaya aktarıyorum. Boşalan tavayı hiç temizlemeden, içinde kalan yağı vs. ile beraberken hemen mantarları atıp pişirmeye başlıyorum.

Mantarlar suyunu salıp hafif çekmeye başladığında, mantarlarıda büyük tavaya alıp, üzerlerine sirkeyi döküp, hep beraber hafif hafif karıştırarak pişiriyorum. Bu sırada narin bir şekilde karıştırın ki balıklarınız parçalanmasın. Bunun için çift tahta kaşık çok uygun oluyor…

Sirkeyi atıp 2-3 dakika çevirerek pişirdikten sonra ocağı kısığa alıp tavanın üzerini örterek 4-5 dakika daha pişirin.

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın