Volovan

Somon Sote
19 Mart 2015
Somon Kafası Çorbası
13 Nisan 2015

Volovan

Frenk icatlarından enteresan bir soslu börek diyelim…

Bir türlü sınıflandıramadım bu yiyeceği 🙂

Aslında bakarsanız normalde milföy hamuru ile yapılan böreklerle arasında bir fark yoktur.

Ancak bunda biraz daha yaratıcılık ön planda. Görsel sunum hoş..

Bende yapmadan geçemedim ve gerçekten çok beğendim…

Malzemeler:
8 adet Milföy Hamuru,
2 Kiraz Domates,

Üzeri için:
1 Yumurta Sarısı.

İçi için:
(Kıymalı)
50 gr Kıyma,
1 Biber,
4 Arpacık Soğan,
2 Diş sarımsak,
1 çay kaşığı Tuz,
1 çay kaşığı Karabiber,
1 çorba kaşığı Sıvı Yağ,

(Mantar-Kaşarlı)
3 adet Mantar,
50 gr Taze Kaşar Peyniri.

Milföy hamurlarını buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına getiriyoruz. Lütfen mikrodalga gibi bir yerde eritmeyin. Sonuç çok kötü oluyor 🙂

Ben kıymalı ve mantar-Kaşarlı yaptım. Bunun içinde önce malzemelerimi hazırladım.

Kıymayı hazırlamayı aslında anlatmaya gerek varmı bilemiyorum ama hızlıca bir geçiş yapayım.

Soğanları ince ince doğrayıp tavada öldürüyoruz. Ardından biberleri, sarımsağı, tuz-karabiberi ekliyoruz. En sonda kıymayı ekleyip kavuruyoruz. Benim için iç kıyma harcı budur. Ancak sizler isteğinize göre şekillendirebilirsiniz…

Bunun dışında birda mantarlı-kaşarlı yaptım. Bunun içinde mantarları kalın kalın doğradım ve tavada suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurdum. en son üzerine biraz kaşar atıp kendi ısısında erittim.

İç malzemeleri hazırlarken milföylerde yumuşamış oluyor… Burada benim farklı ebatlarda yuvarlak kalıplarım vardı onları kullandım. Ama kalıba da gerek yok. Milföyün karesine yakın ebatta bir bardak ve biraz daha küçük bir bardakla da kesim işini yapabilirsiniz… Yada o kadar geniş bardağınız yoksa bir fincan tabağı ile kalıp gibi yapıp bıçak ile de kesebilirsiniz…

Her parça için bir daire ve bir adet çember oluşturmanız lazım. Çemberin ortasından çıkan parçayı küçük çaplı bir taban ve ona uygun bir çember de yaparak artan hamurları değerlendirebilirsiniz. Bende bu şekilde yaptım. Fotoğraflarda göreceksiniz..

Altta tabanı oluşturacağınız kısımların içlerini çatalın uçları ile delerseniz oraları kabarmaz!!! derler ammaaaa benimkiler kabardı. Problem değil. Kabaran katmanı ya bastırırsınız çöker yada o katmanı alıp yersiniz (piştikten sonra 🙂 ).

Önce tabanları kesiyoruz. Sonra aynı çapta bir daire kesip, içini başka bir bardak ile boşaltıyoruz ve çemberi, tabanın üzerine yapıştırıyoruz. Ardından da çembere yumurtanın sarısını sürüyoruz ve 180°C ısıtılmış fırına koyuyoruz.

Bundan sonra artık göz kararı…

Kendinize uygun şekilde pişirin. Normalde bu piştikten sonra ortası malzeme ile doldurulup sunuluyor. Ben malzemeyi koyduktan sonrada 2-3 dakika fırına koyup kaşarın daha güzel yayılmasını sağladım…

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın