Tavuk-Hindi Sarma…

Armutlu – Kızılcıklı Pasta
4 Ocak 2016
Süt Dilimi…
19 Ocak 2016

Tavuk-Hindi Sarma…

Farklı iki beyaz et ile aynı tarifi denedim…

Kimisi Hindi sever, kimisi tavuk… Aslına bakarsanız Hindi çok tutulmuyor. Ama bence gayet lezzetlii oluyor. Önemli olan iyi pişirmekte. Birde bu tarifte hindiyi ince kesmek tavuğa göre daha kolay.

Neyse ben her ikisini de yaptım isteyen istediğini denesin. Yanlız iç harç kısmı için tek görüntü koyacağım. Diğer kısımlarda her ikisinin de görüntülerini koyacağım…

Malzemeler:

1 Hindi Göğsü yada
3 Parça Tavuk Göğsü,
8-10 tane mantar,
1 Yeşil Biber,
1 Kırmızı Biber,
1 Havuç,
1 yemek kaşığı Kadar Çemen (Yada istediğiniz bir sos)
100 gr kadar Tulum Yada Kaşar Peyniri,
Pişirmek için 2 yemek kaşığı Tereyağı

 Garnitür için:
Arpacık Soğan,
Şeker Domates vs…

Bağlamak İçin:
Fırın ipi

Yapılışı:
Etleri saracağımız için çok kalın olmamalı. Bunun için, etleri parçalamadan ince fileto kesmek lazım. İnceltemiyorsanız en azından et döveceği, merdana yada şişe ile ezmek lazım. Ben tavuğu rahat inceltemedim. O yüzden biraz kalın yerleri vurarak incelttim. Hindiyi çok daha rahat ince kesebildim. Bir Hindi göğüs parçasını 3 dilime ayırdım. Resimlerde de göreceksiniz. Piştikten sonra Hindinin kesiti çok daha ince.

Etlerimi incelttikten sonra Diğer malzemelerimi hazırladım.

İç malzemenin hazırlık kısmını sadece tavuk için olanda çekmiştim ve onda havuç yoktu. Şaşırtmasın diye yazayım dedim. Aslına bakarsanız iç malzemesi tamamen size kalmış ne isterseniz koyun… Sadece pişirirken önce en geç pişeni, en sonda en hızlı pişeni koyun ki malzemeler yanmasın. Yani toplam malzemeye bakacak olursak, Önce Havuç, Sonra kapya kırmızı biber, sonra yeşil biber, en sonda ise mantar… Birde tereyağı ile yaparsanız süper lezzetli oluyor 🙂

 

İç malzemeleri pişirdikten sonra bunları tavadan alın. Bir tabakta bekletin. Biraz soğusunlar ki sarmayı yaparken ellerinizi yakmayın.

İncelttiğiniz etlerin içine malzemeyi koymadan önce bir sos sıvamak lazım… Eti acayip lezzetlendiriyor. Tıpkı pizzanın sosu gibi düşünün… Sos yoksa pizza hiçtir… Benim elimde çemen vardı. O yüzden direk çemeni sürdüm. Çemen olmasaydı, bol sarımsaklı, biber salçası ve fesleğen yada kekik karıştırdığım bir sos hazırlar ve onu sürerdim…

Yukarıdaki fotoda tavuğa yaptığım uygulamayı görüyorsunuz… Biraz elimin ayarı fazla kaçtı 🙂 Çok çemen oldu… Hindide biraz daha az yaptım, çok daha lezzetli oldu. Birde eğer vaktiniz varsa bu sos olayını bir iki saat evel yaparsanız çok daha iyi olacaktır… Vaktiniz yoksa en azından ilk iş bunu yapın ki pişirene kadar sosu sinsin…

Ve ardından malzemeleri etlerin içine koyuyoruz… Çok dağıtmayın sararken zor olur.

Birde peynir kullanımı var… Bana sorarsanız tulum peyniri çok daha güzel oluyor… Yanlız tuz ve baharat kullanırken çok dikkatli olun… Çemen kullanıyorsanız ilave başka birşey kullanmayın. Benim tulum mesela çok tuzluydu o yüzden ilave tuz kullanmadım.

Şimdi işin biraz meşakatli kısmına geldik… Fırın ipi ile sarma kısmı… Bunun birçok yöntemi var. Tek ip ile boydan boya düğümleye düğümleye ilerleme. Birde benim yaptığım gibi küçük parçalarla bağlamak. Bana bu gibi küçük malzemeler de bu teknik daha mantıklı geliyor. Büyük parçalarda tek ip olabilir… Önceden bağlayacağınız ipleri hazırlamakta fayda var… Ben önce sırayla bir sürü bağ yaptım sonrada dikeyde bir bağ attım bunuda diğer bağların arasından geçirdim.

ve ikinci önemli detay… Bence döküm tava bir çok şeyi değiştiriyor… Daha mangalsı bir his veriyor… Birde ani ısınma yada ani soğumalar olmuyor…Benim tavamın yarısı çizgili, yarısı düz. Düz kısmını ateşin üzerine denk getiriyorum. Çizgili kısmının altını boş bırakıyorum. Doğal olarak orası da ısınıyor ama aşırı olmuyor. Orada ya önce pişen malzemeleri tutuyorum yada o kısımda garnitürleri falan pişiriyorum.

 

Tavada her tarafını eşit pişirmek için döndüre döndüre pişirin. Canınız ne kadar pişmiş seviyorsa o kadar pişirirsiniz. Ben çok pişmiş sevmediğim için biraz kızardımı alıyorum. Tereyağı çok şeyi değiştiriyor muhakkak deneyin….

Pişirme işlemi bittikten sonra hemen sofraya almayın. Üzerini bir folyo ile örtüp 10 dakika kadar beklemek çok iyi oluyor. Bu sadece bu yemek için değil, tüm et yemekleri için geçerli. Etin içindeki ısı etin kendisini demliyor. Hemen kestinizmi hem çok sıcak oluyor yiyemiyorsunuz, hemde daha az pişmiş oluyor.

Afiyet Olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın