Süt Dilimi…

Tavuk-Hindi Sarma…
12 Ocak 2016
Lö’pizza, yulaf kepekli…
24 Ocak 2016

Süt Dilimi…

Bu haftada yemek dışına çıkayım dedim… Yıllar yıllar evvel yaptığım bir kremalı keki, koskoca bir firma kalkıp süt dilimi adıyla satmaya başlamış…

Çok arkadaşımda “şunun sırrını açıkla da bizde yapalım” diyor… En sonunda dayanamadım açıklayayım dedim…

Artık koskoca firma batar mı batmaz mı ben ne yapayım…


Malzemeler (Kek için) :
3 yumurta,
1,5 su bardağı pudra şekeri,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2 yemek kaşığı kakao,
1 su bardağı un.

Kreması için:
400 gr Krema,2 paket kremşanti
1,5 yemek kaşığı bal
1-2 damla limon suyu

Yapılışı:
Önce yumurtaları kaba koyup köpürene kadar çırptım. Yumurtalar oda sıcaklığında olması gerekiyor.

Köpürmüş yumurtanın içerisine pudra şekerini ekleyip yaklaşık 5 dakika kadar mikserle çırptım. Bu işlemin sonucunda sıvının açık bir krem rengi olması gerekiyor.

Ardından içine diğer malzemeleri yani yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu, vanilya, kakao ve unu ekledim.

Eni ve boyu eşit olan iki ayrı tepsiye yağlı kağıt serdim… Bakın yağlı kağıt serdim lafını vurguluyorum… Sakın olaki başka şeyler icat etmeyin… daha sonraki işlemlerde zorluk çekersiniz…

Önceden 225°C ye ısıttığım fırına koydum…

Bu yaptığım malzemeyi normal pişmeye bıraksam bildiğiniz kek olacak. ama ben belli bir yüksekliği aşmamasını istiyorum. Bu yüzden de 7. dakikada kapağı açıp buharı çıkardım ve tekrar kapağı kapattım. Bu sayede kekin kabarmasını durdurmuş oldum. Bundan sonra 4-5 dakika daha pişirdim. Bu aşamada bir kürdanla yada bıçakla kontrol edip pişirmeyi bitirebilirsiniz…

Şu kürdan ve kek konusunu da açıklamak istiyorum. Bilmeyen olabilir. Pişirdiğiniz kekin içinin hamur kalıp kalmadığını anlamak için üzerine ince bir bıçak batırın. Bıçağı çıkardığınızda üzeri pis bulaşık geliyorsa pişmemiştir. Eğer nemli ama saydam geliyorsa pişmiştir… Batmıyorsa keki yakmışınızdır büyük ihtimal 🙂

Neyse çok uzatmayayım. Pişmiş keki fırından çıkardım.

Malum, kekin heryeri eşit yükseklikte olması gerekiyor. Bu yüzden fırından çıkarır çıkarmaz keki ters çevirip bankoya koydum. Tabiiki önce kekin üstüne bir yağlı kağıt serdim ve ardından ters çevirip kalıptan ayırdım. Kekin kabarık kısmı bankoya geldiği için soğurken bir yandan da kek kendi ağırlığı ile alt kısmını da düzlemiş oldu.

Yağlı kağıdı kek soğumadan asla çıkarmayın yoksa dağıtırsınız…

Keki soğumaya bırakıp kremayı yapmaya başladım…

Krema için; Sıvı krema, krem şanti, bal ve limon suyunu bir kaba alıp katılaşana kadar çırptım.

Hazırladığım kremayı kıvamlı olması için buzdolabına koydum ve tahmini 1 saat kadar bekledim. Bu süre çok önemli değil… Kekiniz soğuduysa kullanabilirsiniz…

Bu buzdolabına koyacağınız kremayı da üstünü kapamadan koymayın… Muhakkak buzdolabındaki kokuları üzerine çeker… En güzeli bir streçle ağzını kapatın ve buzdolabına koyun…

Kekim soğuduktan sonra hazırlamış ve buzdolabında beklettiğim kremayı kekin üzerine sürdüm.

Kremanın kalınlığını keyfinize göre yapabilirsiiz… Bence bu fotoğraflarda gördüğünüz kremalar kalın oldu… Biraz daha az olaydı daha iyi olabilirdi… Ama bu tamamen sizin damak tadınız ile belirlenmeli.

Malumunuz bundan sonra üzerine diğer keki koydum ve tekrar buzdolabına aldım. Yarım saat kadar da bu şekilde dinlendirdim.

ve son aşama kesim aşaması.
Şekil düzgün olsun diye öncelikle dört tarafını kesip temiz bir dörtgen elde ettim. Daha sonrada keyfime uygun şekilde parçaladım… Sizde gözünüze nasıl hoş geliyorsa o şekilde kesin…

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

1 Comment

  1. Badem S. dedi ki:

    Bundan bende yapacağım yeğenime, bu tatlının hastası…

Bir yanıt yazın