KFC usulü Tavuk Kanadı…

Fırında Hindi…
2 Mayıs 2016
Karides Kızartma…
17 Mayıs 2016

KFC usulü Tavuk Kanadı…

Ağır tariflerden birine sıra geldi…
Eskiden haftada en az bir kere muhakkak yerdim. O zamanlar “original recipe” diye menüsü vardı. O menü içinde parça seçebiliyorduk. Ben mesela butu sevmiyordum. Butun o kalın kemiğinin koktuğunu hissediyordum. Göğüs parçasında ise derili alan çok olduğu için baharat daha çok oluyordu ve daha lezzetli geliyordu. Sonra birşeyler oldu ve önce menüden patates çıktı. Sonra ekmek girdi. Sonra tekrar patates geri döndü ama bu sefer sadece but parçası oldu vs. Yani her güzel şeyin bir sonu var… Bende epeydir yemiyorum.

Her zaman lezzeti ve kıvamı tutturmaya yönelik çalışmalarım oldu. Ve baya yaklaştığıma inanıyorum. Bunun için çok video ve tarif izledim ve bir özet çıkardım. Sonuç aşağıdadır…

Haydi kolay gelsin…

Bu operasyonu başarılı olarak yapmak istiyorsanız 5 aşamayı eksiksiz yapmalısınız.
1) Suda bekletme aşaması,
2) Baharatları hazırlama aşaması,
3) Kaplama çalışması,
4) Pişirme,
5) Saklama.

1) Suda bekletme aşaması,

Öncelikle tavukları 3-4 saat kadar soğuk, tuzlu suda, buzdolabında saklıyoruz. Bunun amacı deride dokuları arttırmak. Suda geçen sürede nasıl ellerimiz buruş buruş oluyorsa tavuk derileride böyle oluyor. Bu olduktan sonra soslayınca daha çok yüzeyde sos kalıyor ve hem lezzet hemde çıtır çıtır dokusu oluşuyor. Su ve tuz için net bir rakam vermek istemiyorum. Bu malzemeye bağlı olacak ama bir litre suya 1 yemek kaşığı tuz gibi düşünebilirsiniz.

 

 

2) Baharat Karışımı:
Bu karışımı bir çok videodan, tariften okuyup izleyerek hazırladım. Orjinale çok benziyor. 13 baharat… Hepsini bir arada değirmene koyup çektim ve toz haline getirdim. Burada önemli bir detay var. Değirmen kahve maksatlıydı ve doğal olarak kahve kokuyordu ve içinde de kalıntılar vardı. Bundan kurtulmak için değirmene pirinç koyup çekerseniz hem koku hemde kahve taneleri gidiyor…

1 tatlı kaşığı Kekik,
1 tatlı kaşığı Fesleğen,
1 tatlı kaşığı Tarhun,
1 yemek kaşığı Mercanköşk,
1 yemek kaşığı Adaçayı,
1 yemek kaşığı Karabiber,
1 yemek kaşığı Beyaz Biber,
1 tatlı kaşığı Chill Biber,
1 yemek kaşığı Öğütülmüş Paprika,
3 çorba kaşığı Tuz,
1 yemek kaşığı Soğan Tozu,
3 çorba kaşığı Sarımsak Tozu,
3 bardak Un (375 gr)

Bunların hepsini birbirine karıştırıyoruz ve bir leğen vs. yerde tavukları bulamak üzere bekletiyoruz.

3) Kaplama çalışması,

2 Yumurta,
1 bardak Süt.

Öncelikle düzenek hazırlanmalı. Bir kapta soğuk su ve içinde süzgeci, Bir kapta un ve eleği, Bir kapta ise Süt ve Yumurta. İşlem şöyle oluyor. Önce baharatlı una atıp elle karıştır. Elekte eleyip fazla unu at ama çok sarsma. Sonra suyun olduğu süzgüye koy bir iki salla suyu süzdür. yumurtaya bandır çıkart. Tekrar baharatlı una sok iyice yedir. Elekle salla. Fritöze bir sıra olarak koy. Her seferinde aynı parçaları pişir.

Özet yukarıdaki gibidir. Şİmdi adım adım uygulamaya geçelim. Bu arada yanyana fotolar göreceksiniz. Bunlar kanatların uç ve baget kısımları. Her ikisini de ayrı ayrı yapıp ayrı ayrı pişirdim. Burda anlatırken yanyana koyuyorum. Parçaların kalınlıkları farklı olduğu için baget biraz daha uzun pişecek. diğer kanat uçları daha hızlı pişecek. birbirlerini etkilemesin diye ayrı ayrı pişirin.

Sularını iyice süzdüğünüz tavukları baharatlı una atıp heryerine karışım bulaşacak şekilde elinizle harmanlayın.

İyice unlanmış etleri bir eleğe koyun ve fazla unlarının düşmesi için biraz sallayın. Burada sadece fazla unlar düşecek. Bu yüzden abartılı sallayıp tüm unu düşürmeyin.

Silktiğiniz tavukları suyun olduğu süzgece koyun ve 3-4 sefer suyun içine bandırıp çıkarın. Suyunu süzün.

Suyu süzülmüş parçaları yumurtalı süte bandırın çıkarın.
Yumurtalı sütlenmiş parçaları tekrar baharatlı una atın ve iyice harmanlayın.
Tekrar parçaları eleğe alın ve 2-3 kere sallayıp fazla unlardan kurtulun.

 

Tavukları fritöz eleğine birbirlerine çok değmeyecek şekilde dizin. Çok değerse ne olur? birbirlerine yapışır ve ayrılırken görüntüleri bozulur. Ayrıca değen yerler iyice pişmeyeceği için çıtır çıtır olmaz.
Ve başlasın pişme aşaması… Hep tariflerde Mısır yağı yazıyordu bende hep bu şekilde denedim… Her defasında ayçiçek yağı koymayı istesemde ne me lazım diye koymuyorum 🙂 Miktarını fritözümün maksimum seviyesine getiriyorum ve 190°C’e ayarlalayıp Hazır ışığının yanmasını bekliyorum.
Parçaların büyüklüğü, miktarı ve fritözün özelliği de önemli. Benim fritözümle bu ayar 8-10 dakika civarı oluyor.
ve en sevdiğim kısım…Yemeği yaparken tatma kısmı 🙂

Ama sakın acele etmeyin…
3-4 dakika dinlendirmeden tam lezzetini bulmaz.

Ayrıca azar azar pişirdiğimiz için daha
saklama kısmı var.

5) Saklama:
Saklamadan kastım tabii ki yemeği saklama değil 🙂 fritözüm küçük olduğu için 4 partide pişirebildim. Dördüncü partiyi pişirirken birinci partinin de kıvamını bozmaması lazım.

Bunun içinde fırını çalıştırıp 50-60 derece ısıda tutuyoruz. Pişen parçaları hemen fırına alıyoruz. Yanlız fırında da üst üste yığmıyoruz. Fırın ızgarasına düzgünce diziyoruz.

işlemler bu kadar… inanın süper oluyor… Ama bu kadar işlem yapmaya değer mi? herkesin evinde bu kadar baharat yada ekipman var mı? Ben inat ettim ve yaptım. meraklısına da olayı özetledim… Ama telefon açıp 30 dakikada kapıya gelmesi inanın çok daha ucuza maloluyor 🙂

Afiyet Olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın