Fırında Baharatlı, Dışı Kıtır, İçi Püre Patatesler…

Lö’Gravy Sos…
4 Kasım 2017
Fırında Lö’Kaz…
4 Kasım 2017

Fırında Baharatlı, Dışı Kıtır, İçi Püre Patatesler…

Dışı Kıtır, İçi Püre Patatesler…

Patatesi kim sevmez ki???

Kızartması, püresi, dolması (bunu ben sevmiyorum işte), yumurtalısı vs. vs. vs.

Geçen tariftede bahsettiğim gibi Jamie Oliverin bir yılbaşı tarifi programında izlemiştim ama linki bulamıyorum. Not aldığım haliyle uyguladım.

O tarifte hem gravy sos, hem kaz, hem de bu patatesi yapmıştı. Ben farklı kullanımlar için üçünü bir arada değilde ayrı ayrı anlatmak istedim.

Neticede birbirleri ile birlikte olmak zorunda değiller…

Malzemeler:

Patates (Yumurtadan biraz büyük ve düzgün patatesler. Pişirme kabınızın dibine sığacak kadar. Hatta biraz az olsun. Ezince tam sığsın.),
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 tutam taze biberiye,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı sirke,
5-6 diş sarımsak,
1 tutam taze kekik,
1 defne yaprağı,
2-3 yaprak taze adaçayı,
tuz.

Yapılışı:
Patateslerin miktarını fırıntepsinize göre ayarlayın. Daha sonra patatesleri haşlayın. Patatesler çok farklılık gösteriyor. ben bu tarifi bir yaptığımda 15 dk+da oldu. Başka bir zaman 40 dk pişirdim ana oldu ki o da zevk vermedi. Patatesinizin olduğunu anlayabilmek için bir çatal batırın. Rahat giriyorsa olmuştur.

Ardından patateslerin çevresinde bir doku oluşturabilmek için bir kevgire alıp sallayın. Ya da bir çatal ile yol yol çizin. Bu detaylı yüzey aromayı tutacaktır.

Ben fırın kabı olarak patateslerimin sığacağı bir borcam seçtim. Daha doğrusu Borcama göre patates yaptım 🙂 Patatesler kabınızda biraz hareket edebilmesi lazım. Bir süre sonra üzerlerini hafifçe ezeceğimiz için yayılmaya biraz payları olmalı. Ama çok ta boşluk kalmasın ki patatesler ezerken patlamasın.

Kabınızı yağlayacak kadar zeytinyağı koyun. Üstüne patatesleri koyun ve 1 yemek kaşığı tereyağı koyup patateslerin heryeri yağlanacak şekilde çevirip 190°C önceden ısıtılmış fırına atıp yarım saat pişirin. Bu fırın süreleri de hep problem oluyor. Kimisinin büyük güçlü fırını var süreler çok geliyor. Kimisinin de benimkisi gibi midi fırını var. Kapak açılır açılmaz ısı yok oluyor. Fırın kendini toplayana kadar zaman geçiyor. Bu yüzden pişme aşamasında fırını sürekli gözetleyin.

Ayrı bir yerde geri kalan tüm malzemeyi harmanlayın. Fırından çıkarttığınız patatesleri bir bardak altıyla yada herhangi birşeyle hafif hafif ezin. Burdaki amacımız püre yapmak değil. Patateslerin bütünlüğünü bozmadan biraz inceltmek. Yüzeyini genişletmek. Hazırladığınız malzemeyi patateslerin üzerine dökün ve her yerine dağılmasını sağlayın. Ardından da kabı tekrar fırına koyup bir yarım saat daha pişirin.

Göreceksiniz, dışı çıtır çıtır aromalı, içi püre gibi harika patatesleiniz olacak.

DİKKAT! Bazı patatesler çok sert oluyor. Onlarla hiçbir şekilde olmuyor.

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın