Ceren Kek…

Dondurulmuş hazır börek denemesi…
27 Şubat 2018
Lö’Tavuk Bohça…
15 Mart 2018

Ceren Kek…

Bugün nişastalı kek yapıyoruz.

Kekle başı dertte bir takipçi arkadaşımın, başarılı kek yaptıktan sonra farklı tarzlar denerken yaptığı bir kek. Banada tarifi yolladı. denedim ve çok hoşuma gitti. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Çok yumuşak, tutmaya korkuyorsunuz 🙂

Ayrıca uzun zamanda aynı kıvamda kalıyor.

Haydi mutfağa 🙂

Videosunu da şuraya koyayım 🙂

 

Malzemeler:
3 Yumurta,
1 su bardağı Toz Şeker,
1 su bardağı Çiçekyağı,
200 gr Buğday Nişastası (Mısır da olur),
1 Limon,
1 Portakal,
1 paket Vanilin,
1 paket Kabartma Tozu.

Kalıp için:
Çok az margarin,
1 yemek kaşığı kadar un

Hazırlanışı:
Limon ve Portakalın kabuklarını rendeleyin, Limonun suyunu sıkın.


Yumurtaları iyice çırpın.

Toz şekeri ilave edip krem rengi olana kadar çırpın.


İçine sıvı yağı ilave edip karışıncaya kadar çırpmaya devam edin. Ardından yavaş yavaş nişastayı ilave edip iyice çırpın.


Limon ve portakal kabuğu rendesi, Limon suyunu ilave edin. Ardından da kabartma tozu, vanilini ekleyerek karıştırın.


Kek kalıbınızı margarin ile iyice yağlayın ve fazla yağları bir kağıt mendille alın. Sonra içine unu döküp iyice karıştırın. Yağ ve un katmanı çok ince olmalı. Bu sadece kalıba yapışmaması için bir tedbir. Keki çıkardığımızda kenarlarda un parçacıkları kalsın istemeyiz değil mi?

Keki hamurunu kalıba dökün.

Önceden 170° C ısıttığınız fırında 40 dakika kadar pişirin.

DİKKAT!!! pişme süresi her fırına göre değişir. Ama bir genelleme yapacak olursak kesinlikle 30 dakikadan önce pişmez. Ve sizde bu sürede kapağını açmamalısınız. 30. dk.’ya geldiğinizde üzeri kızarmamışsa biraz daha bekleyin. Üzeri güzelce kızardıktan sonra ince bir bıçağı keke batırıp çıkarın ve bıçakta sulu hamurumsu bir şey var mı diye kontrol edin. Yoksa tamamdır. varsa pişirmeye devam. Eğer üstü çok kızarmış ama içinde halen daha hamurumsu birşey kalmışsa ısıyı düşürüp biraz daha pişirin. Kapak açma kapamaları çok hızlı yapın. Fırının ısısını bozmayın.

Kek piştikten sonra fırını kapatın ve kapağını 2-3 parmak açıp fırın soğuyana kadar bekleyin. Sonra keki alın. Kalıp soğumuşsa kalıptan çıkarın. Soğumadıysa bekleyin. Bu kek çok yumuşak bir dokudadır. o yüzden çok hassas davranın. Her an elinizde parçalanabilir. Soğuduktan sonra daha sağlam bir yapıya kavuşacaktır.

Eğer kekinizin içi kakao karışımlı olsun isterseniz, hamur olduktan sonra 1/3 ünü bir kaba alın ve içine iki yemek kaşığı kakao koyun ve iyice karıştırın. Aman kakao topakları kalmasın yoksa acı bir lezzet verir. Sonra kalıba normal hamurun 1/3 ünü koyun. ardından içine kakaolu karışımı ve ardından kalan normal hamuru koyun…

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın