Lö’Kabak Tatlısı…

Fırında Sebzeli Tavuk…
5 Nisan 2018
Ispanak Dolgulu Tavuk…
28 Nisan 2018

Lö’Kabak Tatlısı…

Bu hafta uzun zamandır yapmak isteyipte bir türlü elimin gitmediği bir tarif yazmak istedim. Kabak tatlısı.
Aslına bakarsanız taban tabana bana zıt bir tatlı. Benim tatlı anlayışım; şerbetli, yufkalı, ceviz yada antep fıstıklı şeylerdir. Geçen gün bir arkadaşım yapmış, hoşuma gitti ve denemeye karar verdim.

Baktığım tariflerde kimisi kireçte bekletmiş, kimisi fırınlamış, kimisi tencerede pişirmiş. Hepsine baktım ve kendime uygun bir ara nokta buldum. Fakat tek tip değilde 3 farklı sonuç oluşturmaya karar verdim. Başlangıç aşaması aynı olan, finali 3 farklı çeşit olan kabak tatlısı tarifine başlayalım…

Malzemeler:
2 kg Kabak (Kestane kabağı denen çeşit en iyisiymiş),
800 gr Toz Şeker,
2 dal Tarçın,

Ekstra malzemeler:
1 Portakalın Kabuğunun rendesi,
3-4 tane Ceviz,
Tahin,
1 adet Portakal,
Dondurma,
2 paket Yulaflı Bisküvi.
Ekstra malzemeleri istemezseniz kullanmayın. Kullanırsanız da miktarlar tamamen beğeninize kalmış.

Yapılışı:
Kabakları ben hazır dilimlenmiş olarak aldım. Kenarlarında kabuğundan kalan bazı yeşilimsi parçalar vardı. Onları kesip attım. Malum o kısımlar pişmeyecekti.
Sonra derin fırın tepsisine kabakları dizdim, üzerlerine toz şekeri döktüm ve üzerini streçleyip geceden sabaha kadar mutfakta beklettim.

Sabah baktığımda şekerler erimiş, kabaklar iyice suyunu salmıştı. Bu aşamada baya su saldığı için aman derin bir tepsiye koyun. Yoksa taşıp heryeri mahveder.

Tüm kabakları, Tarçın kabuklarını ve şekerle karışarak saldıkları suyu düdüklü tencereye koydum. Orta ateşte düdük ötene kadar pişirdim. Sonra 20 dakika bu şekilde, düdüklünün sebze ayarında pişirdim.

En pratik haliyle ilk tarif bu. Üzerine tahin, ceviz dökmek sizin elinizde.

2. tarif için bu noktadan sonra tarçın kabuklarını çıkartıp malzemeleri bir fırın kabına koyup komple fırına atın. Fırının sadece ızgarasını 180°C çalıştırmak yeterli bence. Sadece üstlerini biraz kurutup yakmak güzel bir görüntü ve lezzet katıyor. Yukarıya yakın bir rafa koyun.

 

3. tarif biraz daha çalışma gerektiriyor. Ama korkulacak birşey yok. Bunu da Refikanın Mutfağında gördüm. Kendisinin sitesinden de izleyebilirsiniz. Özet olarak şu şekilde oluyor.

Önce Kabakların şerbetini süzün.

Süzdüğünüz kabakları bir ezecek yada çatalla aşağıdaki gibi ezin. Çok abartmayın. Püre gibi olmasın.

Ayrı bir kapta yulaflı bisküvileri un ufak edin. Bir naylon torbaya koyup döverseniz sağa sola dağılmaz.

Portakalın kabuklarını rendeleyin. Bu aşamayı ben kendim ekledim. Bence portakal kabuğu çok güzel bir ferahlık veriyor.

Orjinal tarifte aslında krema ile bir üst katman oluşturuluyordu. Ama ben şahsen dondurma kullanmak istedim. Ama krema kullanmak isterseniz; buzdolabında soğutulmuş kremayı çırpıp en üst kısma koyabilirsiniz.

Ve geldik artık sunum aşamasına. Şık bardaklar yada kadehler bunun için çok ideal. Ama fazla büyük olmasınlar. Malum bu haliyle artık porsiyonluk bir tatlı haline gelecek. Ha ama siz bunu bir tepside yapacaksanız o da size kalmış. Ama bence bu şekilde yapmak daha çok göze hitap ediyor.

1 cm kadar bir kalınlıkta bardakların dibine bisküvileri koyun.

Üzerlerine de 1,5-2 cm kadar ezilmiş ve süzülmüş kabaklardan koyun. Ben burada en üstlerine de portakal rendesi koydum. Bu rendeyi malzemeye karıştırarak daha homojen de dağıtabilirsiniz. Yada hiç kullanmazsınız.

Afiyet Olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı 🙂

Bir yanıt yazın