Lö’Patlıcan Kebab…

Lö’spacito Pasta…
21 Haziran 2018
Döküm Tavada Karides…
15 Aralık 2019

Lö’Patlıcan Kebab…

Yemesini çok sevdiğim ama bir türlü yapmaya fırsat bulamadığım bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Biliyorsunuz kebab türü şeyler gerçek bir mangalda yada fırında olmalı. Ancak günümüz şartlarında bunu yapmak gittikçe zorlaşıyor.

Bu yüzden kendi mutfağımızda bunu halletmenin yolunu bulmamız lazım. Bu pişirme çeşitlerinin de en iyi karşılığı döküm tava-tencere.

Bu taifimde de döküm tava kullandım. Döküm ısıyı çok güzel tutuyor ve eşit olarak dağıtıyor.

Bir ısı ölçerim var. Pişme anında 320°C ısıyı gördüm. Bu yüzden sadece bu tarif için değil, mangal tipi tariflerin hepsinde kullanmanız için en kısa sürede kalın bir döküm tava alın…

Geçelim tarifimize.

Malzemeler:
(2 şiş için)
250 gr Kıyma (Dana, Kuzu karışık ve yağlı),
1 adet iri patlıcan (Mümkün olduğu kadar düz),
Tuz,
Karabiber,
Kimyon, Kırmızı Toz Biber (Tercihen)

Ek Malzemeler:
2 adet Yeşil Biber,
3-4 adet diş Sarımsak,
2 adet lavaş.

Yapılışı:

Malzemeleri toparladıktan sonra. döküm tavanızı hemen ocağa koyup altını açın. En büyük gözde ve en yüksek ısıda başlayın kızdırmaya. Tava çok temiz olsun. aksi halde gereksiz bir yanık kokusu mutfağınızı kaplar.

Patlıcanları küçük olmayacak şekilde mümkün olduğunca eşit bölün. Bu fotoğrafta 4 parça görülmesine rağmen siz 6 ya bölün. Ben daha sonra büyük parçalardan 2 parça daha çıkardım. aksi halde şişte durması rahat olmuyor. Kıymayı iyice yoğurun.

Sonra en geniş çaplı olanlar başlarda kalacak şekilde kıyma ve patlıcanları dizin. Köftelerin çapı patlıcandan küçük olsun. Aksi takdirde köfteler çok hızlı pişer hatta yanar. Patlıcan gittikçe eriyecek köfte daha çok yanacak. Bu arada fotoda benim üstteki şişin sol başındaki küçük parça ama sebebi var 🙂 şiş o tarafta ızgaramın kenarında asılı kalacak…

İyice ısınmış ızgaramıza şişleri koyuyoruz.

Çevirmek için hiç acele etmeyin.
4 er dakikada bir çevire çevire pişirin. Bu arada ben ızgaranın diğer az ısılı kısmında biber ve sarımsak koyarak onları da hazır hale getirdim.

her tarafını bir tur çevirdikten sonra ateşi orta ısıya alıp üzerine lavaşı koyun. Hem biraz daha az bir ateşte yanmadan pişecek, hemdelavaş sayesinde buharı fazla kaçmayacak. Lavaşın kıvamı da cabası olacak 🙂

Ben bu şekliyle yarım saat pişirdim. Patlıcanın durumuna göre biraz daha çok yada daha az sürebilir. Yada aynı durum ocağınızın ısısına bağlı olarak da değişebilir. Bundan sonrası size kalmış.

Yarım saat sonra tüm malzemeleri içi kağıt, dışı alüminyum bir kağıda sarıp 5-6 dakika demlenmesini bekleyin.

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın