Puf Böreği…

Etimek Tatlısı yapmak…
23 Kasım 2014
Şambali
2 Aralık 2014

Puf Böreği…

(Pazar sabahlarının olmazsa olmazlarından birisi 🙂

Pazar sabahlarını Puf böreği, Pişi, Krep olmadan düşünemiyorum… Bu hafta Puf böreği ile bir başlangıç yapmak istiyorum… )

Klasik bir hamur pişirmesi… ama neden benimde blogumda olmasın dedim…

Tarifte bahsettiğim bardak, ölçü bardağı olursa iyi olur.

Kenarındaki ölçü kısmında 1 cup diye yazar.

Tarifteki belirttiğim rakamlar 2 kişilik bir kahvaltı için yeterlidir.
8-9 adet çapı 10-12 cm’lik yiyecekler çıkıyor.

Daha az yapmak isterseniz hemen altta altenatifini bulacaksınız…

Malzemeler: 2 kişilik
2 su bardağı un (Ben Söke Un kullandım),
1 çay kaşığı karbonat (Ben Dr.Oetker kullandım),
1 çay kaşığı tuz,
2 çorba kaşığı yoğurt (tepeleme) (Ben Sütaş kullandım)
1 yumurta (iri boy)

Bu gibi tariflerde yarı yarıya bölüp daha az üretim yapılmak istenildiğinde başlıca sorun her zaman yumurta olmuştur… Bu yüzden yumurtanın yanına özellikle büyük boy yazdım. Yarı yarıya indirmek istediğinizde ebadı küçük yumurta kullanmak en mantıklısıdır… Ancak yinede bulamıyorsanız yumurtayı biryerde iyice çırpın ve içinden göz kararı bir kısmını çıkarın… Çıkarmasanız ne olur? ürün biraz daha kıtır kıtır olur…

Dikkat!!!

Un ölçerek almadan evel, elemek gerekir… Un durdukça çöküyor, Ve miktar çok oluyor… Sonrasında da hamur kuru oluyor… Elemek yerine 125 gr’da kullanabilirsiniz… Ama ne olursa olsun elemek iyidir…

IKEA’dan aldığım kap şeklindeki elek çok faydalı birşey. Süzgeç gibi birşey kullandığınız zaman unlar sağa sola savruluyor…

2 Bardak unun tamamını hemen kullanmayın. Çok azını kenarda tutun. Un, tuz ve karbonatı karıştırın… Ben bu aşamada da herşeyi elekten geçiriyorum. Karbonat tam olarak dağılmaz da topaklanmış küçük parçalar kalırsa yerken ağızda iğrenç bir lezzet bırakıyor… Ama elekten geçerse tüm malzeme daha homojen karışıyor…

Kuru malzemeyi karıştırıp bir yoğurma kabına alıyorum. üzerine yoğurt ve yumurtayı ekliyorum ve yoğurmaya başlıyorum. Hamur ele yapışmayacak şekilde sert bir kıvamda olmalı… Bu süreç içinde geride kalan az miktardaki unu da yediriyorum. Eğer ihtiyaç kalmamışsa unuda eklemeye gerek yok…

Eğer hamur çok kuru olmuşsa çok az yoğurt ilave edebilirsiniz… Hamur olduktan sonra en az 3-4 dakika da yoğurup iyice homojen bir hamur oluşturun. Daha sonra 10-15 dakika bir kenarda dinlendirin. Ben bir poşete koyup ılıman bir yerde bekletiyorum. Maya kullanılmadığından bu bekleme süreci çok ta önemli değildir… Eğer aceleniz varsa direk pişirebilirsiniz…

Hamurunuzu istediğiniz adede uygun şekilde parçalayıp, merdane (merdanem olmadığı dönemde uzun bir süre şişe ile açmıştım 🙂 ) ile açın… Hamurun kalınlığı ne kadar az olursa o kadar iyi olur… 2 mm’ye kadar inebilirseniz tam benim ayarım olmuş oluyor…

Ben içi boş olmasını seviyorum o yüzden dolgu malzemesi ile ilgili birşey anlatmadım. Ben boş yapıp içine istediğim malzemeyi yerken koyuyorum… Ama siz içi peynirli vs. istiyorsanız bu hamuru açtıktan sonra içini abartmadan doldurarak pişirebilirsiniz… Özellikle abartmadan diyorum. çünkü evde ilk yapılan herşeyde biraz daha olsun psikolojisi ile malzeme bol kullanılıyor. Bu olay hem pişme anında tavaya akmasına hemde hamurun özelliğinin bozulmasına sebep oluyor…

Bu hamurlar çok hızlı piştiği için ben küçük bir tavada tek tek pişiriyorum… Bir parmak kadar zeytinyağı koyup iyice ısındıktan sonra içine hamurları tek tek atıp ters yüz yapıyorum… Zaten hamuru attığınızda hemen şişmeye başlar… Çok fazla şişirmeden ters çevirmek lazım, yoksa öbür yüzünün heryeri tam pişmiyor… İki yüzü de onar saniye pişse yetiyor… Burdan alınan hamurları bir gazete üzerine kağıt mendil koyduğum tepsiye alıyorum.

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası Aşçısı
🙂

Bir yanıt yazın