Sodalı Poğaça…

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk…
4 Ocak 2015
Bebek Katili :)
11 Ocak 2015

Sodalı Poğaça…

Bayadır farklı tarifler denedim. Hakikatten güzel şeyler oldu. Bu tarifi de babam bulmuş ve uygulamış. Bende geçen gün alıp denedim. Hakikatten süper oldu… Bu tarifin en önemli özelliği, ertesi sabah ta aynı yumuşaklıktaydı. Bir sonraki güne kalamadığı için daha fazla test edemedim 🙂 Kısacası insan hepsini bir anda yemek istiyor… O kadar güzel…

Malzemeler:

5,5 su bardağı un (≈770 gr),
1 su bardağı süt (240 ml),
1 su bardağı ayçiçekyağı (240 ml),
1 şişe soda (200 ml),
1 çorba kaşığı toz şeker (13 gr),
2 tatlı kaşığı tuz ,
1,5 paket Kuru instant maya (15 gr).

İçi için:
Ne isterseniz…

Üstü için:
2 yumurtanın sarısı,
1 çay kaşığı toz şeker.
Çörekotu yada ne isterseniz…

Ben içine sucuk-kaşar ve sosi-kaşar kullandım.

Hamuru hazırlayacağımız kaba 5,5 su bardağı unu koyuyoruz…

Bu arada su bardağı derken rastgele bir bardaktan bahsetmiyorum. Ölçü birimleri olan, 1 cup denilen ölçüye karşılık gelen 1 bardak… Hamur işi yapacaksanız ölçekle yapmanızı tavsiye ederim…

Unun ortasına ılınmış süt, maya ve şekeri koyup parmağımızla yada bir kaşıkla karıştırıyoruz. ardından  diğer tüm malzemeyi ekliyoruz.

Karışımı iyice yoğuruyoruz… Ne kadar yoğurursanız o kadar iyi bir hamur oluşuyor… Elinizi sıvıyağ ile yağlayıp, hamurunuzu yoğurun…. Çünkü ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmemiz lazım…. Yağlanmamış ele her türlü hamur yapışıyor 🙂 Yapışmasın diye una yükleniyoruz. Ondan sonra kazık gibi bir hamur ve diş kıran poğaçalar üretiyoruz.

Yoğurma işlemimiz bittikten sonra üzerini nemli bir bez ile örtüyoruz. Ben bir naylon torbaya sarıp sonra hepsini birden ılık bir yere, hatta bir monta, havluya vs. sarıp bırakıyorum.

45 dakika mayalamaya bırakıyorum. 2 katı civarı hamur büyüyor.
Mayalanma bittikten sonra 3-5 dakika daha yoğuruyorum ve hamurları ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyorum. Ben 37 parçaya böldüm… Burda şekil ve büyüklük size kalmış… Dolayısıyla siz farklı adetlerde üretebilirsiniz.

Ben hamurları avuçlarımın içine alıp yuvarlayıp, bastırarak inceltiyorum. Kalınlığı tahmini olarak 3 mm civarı yapıyorum. Ardından içine istediğim malzemeyi koyuyorum. Ben burada sosis, sucuk ve TAZE kaşar peyniri kullandım… Taze kaşar çok önemli. Eski kaşar kullanırsanız hem yağ salar hemde ağır kokar. Ayrıca soğuduğunda da baya sertleşir… Bunun dışında tulum peyniri de süper oluyor 🙂

Daha sonra kenarlardan içeriye doğru bohça şekline getirip iyice kapatıyorum ve yine elimde yuvarlayıp şekil verip ters çevirip (Bağlantı yeri tepsiye gelecek şekilde) tepsiye diziyorum.

Hamurların içini doldurmaya başladığımda fırını da 180 °C’e getirip çalıştırıyorum.

Tepsiye dizdiğim hamurları tepsi mayası adı verilen mayalama sürecine bırakıyorum. Tahmini 10-15 dakika yeterli. Bu sürede fırına yakın yada ılık bir yerde durursa daha iyi oluyor.

Sonra üzerlerine fırça ile 2 yumurta saırısı ve toz şekeri sürüyorum. Her ikiside güzel bir kızarıklık için. Daha sonra üzerine çörekotunu koyup fırına veriyorum.

30 dakika kadar pişiriyorum. Ancak burada 20 dakikadan sonra gözle kontrol edip beğendiğiniz kızarıklıkta da çıkarabilirsiniz.

Burada çok önemli bir nokta var. Çıkardığınız poğaçaların üzerini bir bezle örterseniz kendi buharında hafif bir yumuşama yapıyor ve süper oluyor 🙂

Tarif : Babam,
Uygulama : Ben

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın