Somon Kafası Çorbası

Volovan
26 Mart 2015
Karnıyarık
15 Nisan 2015

Somon Kafası Çorbası

Eski arkadaşlarımdan Akifin önerisi ile Somon kafası ile buluştum. Balık kafasının ayrıca satıldığından habersizdim. Meğerse böyle bir satış şekli de varmış…

Ne zamandır balık çorbası yapmak istiyordum ancak hiç bir zaman balığı çorbaya koymaya kıyamıyordum 🙂 bu bahane ile balık çorbasını yapmaya karar verdim…

Öncelikle şunu söyleyeyim. Balıkla, çorbayla ilgisi olmayanlar hiç denemesin bile… Bu çorba öyle “sevmesemde içeyim” denecek birşey değil…

İzmirliler bilir. Kemeraltında balıkçılardan 400 gr kadar bir kelle aldım 5 tl verdim. Kipada ise kg.’ı 4 TL
idi…

Malzemeler:

Düdüklü tencerede balıkları geçecek kadar su (Tahmini 5 su bardağı),
1 Somon Balığı Kafası (615gr),
3 Soğan,
4 minik Patates,
4 diş Sarımsak,
2 Biber,
1 havuç,
200 gr civarı Brokoli,
1 çay kaşığı Karabiber,
1 çay kaşığı Kimyon,
1 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber,
3 çay kaşığı Tuz,

Meyhanesi/Terbiyesi için:
1 çorba kaşığı Tereyağı,
2 çorba kaşığı Un.

Balığımızın kafasını iyice yıkıyoruz. Solungaçlarını çıkarıp atıyoruz. Ardından düdüklüye koyup atıp, kafaları 1-2 parmak geçecek kadar su koyuyoruz. Benim düdüklümde sebze seçeneği var. O seçeneğe aldım. Önce yüksek ateşte düdük ötene kadar pişiriyoruz, sonrasında da orta ateşe alıp 30 dakika daha pişiriyoruz ve altını kapatıyoruz. Düdük sustuktan sonra buharı tahliye edip balıkları soğumaya bırakıyoruz…

Soğan ve sarımsakları blender’dan geçiriyoruz. Blender yoksa rende ile de inceltebilirsiniz… Aslında burda soğanın suyunu çıkarmış olmak lezzetini arttırıyor… O yüzden mümkün olduğunca soğanın suyunu çıkaralım…

Diğer sebzeleri de ufak ufak doğrayalım.

Ben yeni bir tencere kirletmemek düdüklüde devam ettim. Balıkları çıkarıp soğumaya bıraktım, Suyunu da süzüp kenara aldım. Düdüklünün içine 2 çorba kaşığı kadar teyeyağı koydum ve kızdırdım.

Kızdırdığım yağda iyice suyu çıkmış soğan, sarımsak karışımı ve diğer sebzeleri iyice kavurdum.

Ve kavrulmuş karışımın üzerine düdüklüde elde ettiğimiz Balık Suyunu koydum. Önce yüksek ateşte kaynattım, ardından orta ateşe alıp 15-20 dakika pişirdim.

Bu sırada çorba köpürdükçe, köpüklerini aldım. Bu sırada soğumuş balık kafasını ayıkladım. Burada tamamen yiyebileceğiniz parçaları alın gerisini atın. Çünkü zaten esas lezzeti suyuna aktarmış oldu. Malum göz çevresi ve kafa içindeki yağlar herkesin yiyebileceği parçalar değildir 🙂

Ayrı bir kapta meyhane/terbiyesini hazırlamaya başladım. Bunun için bir tasa 1 çorba kaşığı kadar tereyağını koydum ve erittim. Yağ kızdıktan sonra içine 2 yemek kaşığı unu ekledim ve unun kokusu uçup gidene kadar kavurdum.

Bu hazırladığım malzemeyi bir anda çorbaya atmıyorum. Çorbadan kaşık kaşık alıp un karışımına koyup karıştırıyorum. Unu iyice suya yediriyorum. İyice sıvı kıvama geldikten sonra çorbaya karıştırıyorum.

Bu şekliylede 7-8 dakika pişirdikten sonra çorbayı ateşten alıyorum… Biraz dinlendirdikten sonra çorbamız içmeye hazır…

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın