Karides Kızartma…

KFC usulü Tavuk Kanadı…
10 Mayıs 2016
Deniz Ürünlü Makarna…
21 Haziran 2016

Karides Kızartma…

Yahu bir hayvan bu kadar kötü görünüp bu kadar lezzetli olabilir mi?

Daha öncede bir tarifini yazmıştım. O tarifim göveçte yaptığım şekliydi. Bu tarifimde kızartmasından bahsedeceğim… Aynı tarifi ızgara olarakda yapabilirsiniz… Öncelikle hayvanın temizlik aşaması var. Bir çok kişi ellemek istemediği için hazır alıyor. Bu temizliği balıkçıya da yaptırabiliyorsunuz. Ancak artan parçaları ileriki aşamalarda balık çorbasına hammadde olarak kullanacağım için ben kendim temizledim. Ayrıca çok da zor değil…

Malzemeler:

600-700 gr kadar Karides,
1 Limon,
3 diş Sarımsak,
1 çorba kaşığı Zeytinyağı,
1 çay kaşığı Acılı Tuzot,
1 cay kaşığından biraz az Biber Salçası,
ve kızartmak için bir yemek kaşığı Tereyağı.

 

Karidesi sırtından tutun ve ayaklarını tutup çekin. Ayak kısımları hemen çıkıp gidecek. Sonra sırtındaki zırhınıda çekip alın. Kuyruklarını süs maksatlı çıkartmazsanız iyi olur. Kafa kısmını da tuttunuz mu elinizde kalıyor zaten. Ama kafaları atmayın. Balık çorbası yapacağınız zaman Balık suyu elde etmek için kullanmak üzere buzluğa kaldırın.

Alt sağdaki fotoğrafta soldaki tepside komple atık bacaklar ve zırhı, yanda da kullanacağımız et kısmı ve çorba için kafaları görülüyor.

Temizliğin bu aşaması aldığınız karidese göre değişiyor.

Eğer karidesler çok küçükse bu kısmı atlayınız.

Orta boy ise sırtından geçen ip incecik siyah bağırsağı alıyorsunuz.

Eğer büyük boy ise bu bağırsağın çevresinden geçen yeşilimsi pisliği de temizleyin. Bunun için sırtından bir bıçakla yarıp hem kalın hem ince barsağı da çıkarabilirsiniz. Su tuttunuz mu da iyice temizleniyor.

İnce siyah bağırsak gözle görülüyor. Ama görülmese bile çok rahatça bulunuyor. Karidesin sırtına bir kürdan batırıp yavaşça çekin komple çıkıyor. Bunu atın. dediğim gibi büyük boy ise sırtını komple çizip biraz daha kalın olan yeşilimsi bağırsağı da atın.

Benim karideslerim orta boy olduğu için sadece siyah ince bağırsağı söküp attım o kadar.

Bu şekilde temizleyip çalkalayın ve bir süzgeçte süzün. Karidesin suyunun süzülmesi çok çok önemli…

Sos için geri kalan tüm malzemeyi (Tereyağı hariç) birleştirin. Sarımsakları dövün. Güzelce karıştırın.

Karışım ile suyu süzülmüş karidesleri iyice karıştırın ve bir kaba koyup buzdolabında en az yarım saat bekletin. Bu bekleme süresi ne kadar uzun olursa karidesin lezzeti de o kadar artacaktır.

Tereyağını tavada iyice kızdırın ve Karidesleri içine atıp 4-5 dakika kadar pişirin. Fazla pişirip etini sertleştirmeyin.

Afiyet Olsun…Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

1 Comments

  1. […] tariflerimde tavada, göveçte karides yapmıştım. Her ikiside lezzetli […]

Bir yanıt yazın