Fırında Kuzu Kol…

Sarımsak Sosu…
8 Ağustos 2016
Şeftalili Tart…
22 Ağustos 2016

Fırında Kuzu Kol…

Farklı farklı tariflerden bir karışım hazırladım sizlere. Aslında temel bir tariften alınma ama sos kısmında özellikle adaçayı, tereyağı ve defne yaprağı ile biraz aromayı değiştirdim.  Birde tepsi sebzelerinde elimde bulunan malzemeleri kullandım. sonuç bence güzel oldu. Sadece adaçayı genel olarak bizlere yemek kültüründe biraz uzak. Bu yüzden ilk denemelerde mümkün olduğu kadar az kullanın. Bir müddet sonra aroması alışkanlık yapınca dozajınızı ayarlar yada beğenmediyseniz farklı aromalarla deneyebilirsiniz…

Benim kullandığım et biraz şekilsizdi. Aslında kol bütündü fakat geçen gün acil ete ihtiyacım olduğunda çekiç keski ile etten parça ayırırken ete biraz zarar vemişim 🙂 bu yüzden eti sararak değil de bazı bölgelerinden yarıklar açıp marinasyon sosunu içine tıkayarak yaptım. Eğer eti sarabilseydim ilk önce tavada her tarafını mühürleyip öyle fırına koyacaktım. ancak soslar sağdan soldan dökülmesin diye direk fırınladım. En son eti alüminyum folyoda beklettim. Farkı kapadığına inanıyorum. Tabiiki folyomun içi pişirme kağıdı. Bence buna dikkat edin…

Marine sosu için:

(Baharatları tercihinize göre arttıtıp azaltıp, değiştirebilirsiniz)
1 yemek kaşığı kadar Tereyağı,
1 çay kaşığı kadar Adaçayı,
1 çay kaşığı kadar Biberiye,
1 Soğan,
3 diş Sarımsak,
1 Defne Yaprağı,
2 çay kaşığı Acı Tuzot,
1 çay kaşığı Köri,
2 çay kaşığı Karabiber.

Ana malzeme:
Kuzu Kol.

Fırınlamada ek malzemeler:

(Ben evde bulunan malzemeleri kullandım. Sizde öyle yapın bence)
2 adet Patates,
12 adet Mantar,
1 adet Yeşil Biber,
1 adet Kırmızı Biber,
4 diş Sarımsak,
5 adet Kiraz Domates,
1 adet Havuç,
2 adet Kuşkonmaz.

Eğer eti benim gibi önceden dağıtmamışsanız geniş bir tabaka gibi açın. kalın ve ince yerler oluşacaktır. Kalın kısımları et döveceği varsa onunla, yoksa şişe, merdane, çekiç, keser yada bilimum malzemelerle ezerek eti mümkün olduğunca aynı kalınlıklara getirin. Bu çok çok önemli bir detay değil ama olursa iyi olur… Bu detay daha çok ızgara yada tava ürünlerde heryer eşit pişmesi için şarttır.

Marine / sosu hazırlayalım. Bunun için tüm malzemeleri bir kaba koyup blendırla iyice karıştırın.

Hazırlanan malzemeyi ete iyice yedirin.

Girişte de bahsettiğim gibi ben eti parçaladığım için mecburen ete delikler yarıklar açıp içine sosu doldurdum ve artan malzemeyi de etin üzerine kapladım. Siz eğer eti açmış ve bir tabaka haline getirmişseniz malzemeyi içine yayıp, paket yapar gibi katlayabilirsiniz. Ardından da et kendisini salmasın diye fırın ipiyle bağlarsınız. Bu şekilde en az 1 saat kadar buzdolabınızda bekletebilirseniz aroması çok daha iyi olacaktır.

Fırın ipi nedir: Fırın ipi herhangi ısıya dayanıklı, içinde asla naylon yada kimyasal bulunmayan herhangi bir iptir. Çok ta özel birşey değildir.

Bu arada fırını 220°C ayarlayıp ısıtmaya başlayın.

Ben evde bulunan malzemelerden hoşuma giden bir karışım hazırladım. Sizler beğendiğiniz yada evinizde bulunan istediğiniz malzemeyi kullanın…

Malzemeleri, fırına koyabileceğiniz uygun bir kaba koyun. Malzemeler kapta az kalmasın. Bu çok önemli bir detaydır. Malzemeler kabın içinde az kalırsa hızlı kurur.  Üst üste gelmeleri öenmlidir.

Malzemeleri yerleştirdikten sonra üzerlerine 1-2 yemek kaşıı kadar zeytinyağı, tuz ve karabiber serpin. Ette tuz var diye sebzelere koymamazlık etmeyin. Tabii ki tuz la ilgili tıbbi bir probleminiz yoksa…

Marinelenmiş eti Hazırladığınız tepsiye koyun.

Et eğer derli topluysa, tavada mühürlenebilecek şekildeyse önce her tarafını tavada mühürleyin. Burda demek istediğim (Tecrübesi olmayanlar için) tavayı yüksek ısıda ısıtın. İçine çok az yağ koyun. Yada fırça ile sürün. İyice ısındıktan sonra etin her yüzünü1-2’şer dakika pişirin. bu şekilde etin suyu dışarı akmaz içinde kalır. Benim et müsait olmadığı için direk tepsiye koydum.

50-60 dakika kadar bu şekilde pişirin. Fırının çok üstüne yakın olmasın.

Eti pişirdikten sonra dinlendirmesi çok önemlidir. Bizim adetlerimizde pek yoktur 🙂 bizde ocaktan çıktığı gibi ağzımız yana yana yeriz 🙂 Oysa etin en güzel pişeceği ve son noktayı koyacağı anı kaçırıyoruz. Etin kendi iç ısısıyla pişme anını kaçırıyoruz. Ben bu gibi yemeklerde hemen eti fırından alıyorum. Alüminyum folyoya sarıyorum ve 15-20 dakika bekletiyorum. Burda alüminyum folyonun içinin pişirme kağıdı kaplanmış olduğunu özellikle belirtiyorum. Direk alüminyumun çok zararlı olduğunu okuyorum sürekli…

Bu arada fırını kapatıp tepsinin de üzerine folyo geçirip beklemeye aldım.

20 dakika kadar sonraki görüntü aşağıdaki gibidir.

Afiyet Olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın