Şeftalili Tart…

Fırında Kuzu Kol…
16 Ağustos 2016
30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun…
30 Ağustos 2016

Şeftalili Tart…

Bu tarifle çok basit bir şekilde, fırınlamadan meyveli tart yapacağız. Özellikle meyveli dedim. Çünkü şu an mevsimi olması bakımından ben şeftalili yaptım ama çilekli, mandalinli vs. herhangi bir meyve ile de yapılabilir.

Birde bu tarifin bence en önemli özelliklerinden birisi de jöle kullanmayacağım.

Meyveli tatlılarda en büyük problem, meyvenin ertesi günü kararmasıdır. Bunu engellemek içinde üzerine şeffaf jöle sürülür. Bense bu tarifte bunu yapmayacağım.

Peki ertesi sabaha nasıl oldu da meyveler kararmadı?

Tarifi okumaya başlayın o zaman…

Taban İçin Malzemeler :
1 su bardağı Badem,
2  paket Yulaflı Bisküvi,
50 gr Tereyağı,
3 yemek kaşığı Süt.

 

 

 

İçi İçin Malzemeler :
200 gr Beyaz Çikolata,
80 gr Tereyağı,
1 paket Vanilya,
1/2 su bardağı Süt.

 

 

 

Üzeri İçin Malzemeler :
3 Şeftali,
2 Kayısı,
1 Limon.

Meyveleri kolay soyabilmek için ilk önce kaynar suda 2-3 dakika kaynatıyoruz.

Kaynattığımız meyveleri erimemesi için buzlu suya koyuyoruz. Bir iki dakika bekledikten sonra göreceksiniz ki çok basit bir biçimde kabukları soyuluyor. Elinizle tuttuğunuzda kabukları elinizde kalıyor.

Başta da bahsettiğim gibi meyvelerin kararmaması için bir kaba limonlu su hazırlıyoruz. Sonra meyveleri dilimleyip bu suda 1-2 saat bekletiyoruz. Bu şekliyle tatlılığıda biraz kırılıyor, çikolatanın üzerinde hafifletici oluyor. Bir iki saat sonra meyveleri süzülmesi için ızgara şeklinde bir yere bırakıyoruz.

Şu an hali hazırda daha hazırlık aşamasındayız. Bademlerin de kabuklarını soymak lazım. Bu da çok basit. bademleri kaynar suyun içine atıp 4-5 dakika bekliyorsunuz. Kabuklar hemen şişiyor ve elinizde kalıyor.

Sıra geldi tabanı oluşturmaya. Bisküvileri ve  bademleri rondoya koyup un haline getiriyoruz.

Daha sonra harcı mikser kabına koyup içine eritilmiş tereyağı ve sütü ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Aslında tüm malzemeleri rondoda da birleştirmek mümkün ama o zaman harç çok unufak oluyor. bende bunu istemediğim için miksere aldım. Aksi halde taban yerken çok blok bir hal alıyor…

Bu malzemeyi 21 cm çapında bir kilitli kek kalıbında kullandım. Tabanı çıkarırken herhangi bir yere yapışıp hasar görmemesi gibi aşağıda gördüğünüz gibi fırın kağıdı ile tabanı ayrı kenarları ayrı kapladım. Tüm malzemeyi buraya boşalttım ve başka birdibi düz olan tabakla presledim. kenarları biraz yüksek bıraktım. içine çikolata dökülünce akma olmamasını sağladım.

Sıra geldi çikolata sosunu hazırlamaya. Benmari usuluyle çikolatayı erittim. Erime işlemi daha hızlı olsun diye çikolatayı önceden bıçakla iyice ufaladım. İçine süt, tereyağı ve vanilyayı döküp karıştırdım.

Benmari demişken nasıl yapıldığını bilmeyenler için küçük bir hatırlatma. Çok eskiden bunu anlatmıştım. o yüzden fotoğraf eskidir. Ocağa bir kap koyuyoruz ve içine su koyuyoruz. Üzerine ise alttakinden biraz daha geniş bir kap koyuyoruz ki alttaki kabın ağzını kapatabilelim. Burdaki püf noktası aşağıdaki su üstteki kabın tabanına değmemeli. Bu kriterleri yerine getirdikten sonra başlıyoruz çalışmaya.

Hazırladığım tabanın üzerine yavaşça beyaz çikolata sosunu döktüm. Ve katılaşması için biraz soğuduktan sonra bir yarım saat kadar buzdolabına koydum.

En son aşamada üzerine zevkime göre meyveleri dizdim. Bu şekliylede sabaha kadar buzdolabında tuttum. Sabah meyvelerin üzeri biraz matlaştı ama rengi bozulmadı. Servis öncesi çok az çşekerli su hazırlayıp fırçayla üzerine sürüp parlattım.

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın