Karnabahar Tabanlı Pizza…

Lö’pizza, yulaf kepekli…
4 Kasım 2017
Lö’Soğan Çorbası…
4 Kasım 2017

Karnabahar Tabanlı Pizza…

Bu hafta yine güzel ve sağlıklı bir tarifle beraberiz.

Hem sağlıklı beslenmek adına hemde zevkimle birşeyler yemek adına araştırmalara girdim.

Ben pizzayı çok seviyorum. Ama herkesde biliyor ki un bir çok beslenme uzmanı tarafından kullanılmayacak malzemelerin en başında geliyor. Bu yüzden de 3 farklı deneme yaptım. Bu denemelerden en başarılı olarak ta bunu buldum.

Tabiiki bunda karnabaharı çok sevmemin de etkisi çok büyük…

Karnabaharı kullanmak benim aklıma gelmemişti. Youtube’de araştırırken tamamen rastgele buldum. Hem emeğe saygı olması bakımından hem de videolu kaynak olması bakımından bu linki de kullanabilirsiniz.

 

Malzemeler :
2 bardak Rendelenmiş Karnabahar,
1 bardak rendelenmiş Parmesan peyniri,
1 adet Yumurta,
Pizza Sosu,
Pizza üstü malzemeleri.

Hazırlanışa başlamadan önce bir iki açıklama yapmak istiyorum.

Tarifte parmesan peyniri yazdım. Ve hakikatten de parmesan kullandım. ama daha ileriki denemelerimde tulum peyniri kullandım ve çok daha lezzetli oldu.

Pizza sosu ve pizza üstü malzemeleri hakkında da detay yazmak istemedim. Özellikle üzeri için herkes beğendiği malzemeyi kullanabilir. Sos da aynı şekilde… Ama illa ki bir tarif istiyorsanız eski tariflerime bakabilirsiniz.

Bu açıklamaları yaptıktan sonra artık tabanı yapabiliriz.

2 bardak dolacak kadar karnabaharı, 1 bardak dolacak kadar da peyniri rendenin kalın kısmıyla rendeliyoruz.

Rendelediğimiz karnabaharları orta ateşteki tavada kuruyup hafif pembeleşene kadar soteliyoruz. Burda aslında tam olarak ne diyeceğimi bilemedim. Sotelemek mi kavurmak mı hangisi doğrudur bilemiyorum. Ama amacımız karnabaharın suyunun uçmasını sağlayıp hafifçe kurutmak. Bu aşamada su yada yağ koymuyoruz. Karıştıra karıştıra suyunu uçurtuyoruz.

Daha sonra biraz soğuması için bekletiyoruz. Bu aşamada tavada bırakmak yerine kağıt havluda bekletebilirsiniz. Daha çabuk soğuyacaktır.

Ayrı bir kapta yumurtayı iyice çırpın ve içine peyniri atıp biraz daha çırpın.

Soğumuş karnabaharlarla çırpılmış yumurte – peynir karışımını karıştırıyoruz.

Bu malzemeyle 6-7 mm kalınlığında ve 25 cm çapında bir taban oluşturulabiliyor.

Karıştırdığımız tüm malzemeleri bir parşömen kağıdı üzerinde elimizle yuvarlak bir şekil verip sıkıştırıyoruz. Kenarları biraz daha kalın yapın ki malzemeler kenarlarda dışarı çıkma yapmasın. Birde malum kenarlar ısıya daha çok maruz kalacağı için ince kalıp yanmasın.

200°C önceden ısıtılmış fırınımıza pizza tabanımızı koyuyoruz. Ben 20 dakika kadar pişirdim. Altın rengi gibi bir renk aldı ve taban sertleşti. Siz kendi fırınınıza göre daha uzun yada daha kısa pişirmek durumunda olabilirsini. Lütfen kontrol edin. Tabanımı fırından aldım. Bu pişme sürecinde pizza sosunuzu ve üst malzemenizi de hazırlayın.

Aşağıdaki fotoğraflardan pizza tabanının nasıl olduğunu görebilirsiniz. Taban kesinlikle çok sağlam oldu. Kopmuyor dağılmıyor.

Önce pizza sosunu tabana yayıyoruz ve ardından malzemeleri yerleştiriyoruz.

Hazırladığımız pizzayı yine fırına koyuyoruz ve 10-15 dakika üzerindeki malzeme pişene kadar fırında tutuyoruz.

Burda bir tiyo vermek istiyorum. Karnabaharlı taban zaten pişmişti. Malzemelerle ikinci pişmeye girdiğinde kenarları fazla pişebilir. Bunu engellemek için fırın kağıdından bir çember keserek kenarların yanmasını engelleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın