Lö’Sübye Çorbası…

Elmalı Lö’Turta…
16 Kasım 2017
Lö’İslim Burger…
30 Kasım 2017

Lö’Sübye Çorbası…

Bu isim çoğu zaman karışıklığa sebep oluyor…

Başka şehirlerde var mı bilemiyorum ama bizim burada (İzmir) kavunun çekirdeği ile yapılan bir tür içeceğe de sübye deniliyor. Ama mürekkepbalığına da sübye deniliyor 🙂 Biz İzmirliler böyleyiz kardeşim 🙂 Kumru da bizim için bir kuş ama ayrıca gevrek hamurunun tost gibi formatında olupta içinde peynir domates biber olanınada kumru diyoruz ve afiyetle yiyoruz. Bu yüzden isma çok takılmayacağım. İsteyen mürekkepbalığı çorbası desin isteyen sübye çorbası desin. Sonuç olarak çok lezzetli bir deniz ürünü çorbası olduğu kesin.

Çorbanın tek problemi sübyeyi temizlemesi 🙂 gerisi çok basit zaten…

Malzemeler:
1 adet irice Mürekkepbalığı,
4 diş Sarımsak,
2 Soğan,
2 yaprak Defne,
1 Havuç,
1 yemek kaşığı Tereyağı,
1 fincan Sirke,
Kaya tuzu,
Karabiber,
Sıcak su (Miktar malzemeye göre değişir).

Yapılışı :

Önce balığımızı temizleyelim. Aslında bir dahaki sefere bunun muhakkak videosunu çekeceğim. Anlatması biraz zor ama yapması çok basit. Önce kafa kısmını gövdeden asılarak ayırın. Yavaş yavaş asılın zaten geliyor. Kafa kısmında malum mürekkep keseleri var. patlatmadan çıkarırsanız iyi olur. Aksi halde her taraf simsiyah olur :). Bir de sağlam alabilirseniz mürekkebi kullanabilirsiniz de. Mürekkebi kullanarak yaptığım Makarna tarifi için LİNK.

Kafaya bağlı organların hepsini tutup çöpe atın. Kafanın alt kısmında yani bacakların arasında siyah bir tane dişi var. onu da söküp atın. Daha sonra gövdenin sırt kısmındaki beyaz kalkanını çıkarın. Kalkan sırtının hemen içerisinde. Malum bu kalkanı pet shop’larda kuşların dişlerini bileylemesi için satıyorlar. Bu kalkanın kafaya en yakın kısmı en ince kısmıdır. Kalkanı buraya doğru iterseniz yada bıçağın ucu ile çok az bir yol açarsanız hemen çıkacaktır. Çıktıktan sonra bu boşluğa elinizi sokup sırt etini rahatlıkla ayırabilirsiniz. Tertemiz bembeyaz eti kalır. Kafada bu temizliği yapmaya gerek yok. Kimisi gözlerini çıkarıyor. Ama ben bırakıyorum.

Parçaları iri iri doğrayın.

Diğer malzemeleri de doğrayıp hazır hale getirin.

Tüm malzemeleri hazır ettikten sonra düdüklü tencereyi yüksek ateşli ocağa alın ve tereyağını eritin.

Soğan, sarımsak ve havucu biraz kavurun. Her ne kadar düdüklüde pişecek olsada kavrulmuş sebzeler daha farklı bir lezzet katıyor yemeğe.

Ardından sübyeleri de atıp 2-3 tur kavurun ve baharatları da atın.

Ve geldik sıcak suya.

Burda düdüklü tencerenizin hacmi çok önemli. Tencerenin içinde maksimum ve minimum çizgileri vardır. Bunlar çok önemlidir. Ne az ne çok olmalı. Birde su her zaman malzemenizin üzerini geçmeli. Bu yüzden miktarı yazamadım. Bende hatırlamıyorum çünkü 🙂 Ama yanlış hatırlamıyorsam 1 litreden biraz fazlaydı.

Sıcak suyu koyduktan sonra sirkeyi de dökün ve düdüklünün kapağını kapatın. Yine herkesin tenceresine göre değişmesine rağmen Ben et ayarında 45 dakika pişirdim. Yani şöyle oluyor. Önce yüksek ateşte düdükten buhar atana kadar pişiriyoruz. Sonra orta ateşte pişirme süremizi tamamlıyoruz. Buhar basıncını tahlite etmeden açayım demeyin sakın… Ben muhakkak eldivenle açıyorum. Çok tehlikeli bir şey.

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın