Ev yapımı Lö’monata…

Ispanak Dolgulu Tavuk…
28 Nisan 2018
Lö’spacito Pasta…
21 Haziran 2018

Ev yapımı Lö’monata…

Sıcak günlerin ferahlatıcı içeceği limonata. Herkesin kendi tarzında bir şekilde yaptığı vitamin deposu. Nasıl yaparsanız yapın ama hepiniz bir şekilde limonata yapmışsınızdır. Bunun tarifi de olur mu diyebilirsiniz. Ama ben biraz farklılık getirdim ve kendimce biraz daha lezzetli olduğuna inanıyorum.

Dilerseniz bir de benim tarifimi deneyin.

Pişman olmayacaksınız 🙂

Beklemiş, kabuğu artık yumuşamız limon kullanmayın. Limonataya lezzetini veren kabuk kısmında aroma kalmıyor.

Burada yapacağımız işlem aslında bize yoğun bir öz veriyor. daha sonra bunu 1/1 oranında yada ağız tadınıza göre sulandırabilirsiniz.

Ben işlemi iki aşamada yapıyorum. Birincisilimon kabuğu, zencefil, şeker ve suyun kaynatılması, ikinci aşaması da limonun suyunun sıkılması, nanelerin azilip bu su ile karıştırlımasından oluşuyor. daha sonra bunları karıştırıyorum.

Malzemeler:

7 adet Limon,
1 bardaktan biraz az Toz Şeker,
1 tutam Nane,
1 parça Zencefil,
1 litre İçme Suyu (4 bardak).

Dikkat!!!

Rendeleme işlemine başlamadan önce limonun uç kısmındaki şu yeşil parçaları muhakkak ayırn. Rendelenmiş kabuklara karıştımı çok lezzetsiz bir tad veriyor.

Yapılışı:

Limonların kabuklarını rendeleyin. Yanlız limonun kabuğunun hemen altındaki beyaz kısınmlarda lezzetsiz kısımlardır. bu yüzden rendelerken o beyazlara çok inmeyin.

Zencefilin kabuklarını soyup, ince ince doğrayın. Hatta biraz da ezerseniz daha güzel aroma bırakacaktır.

Tencereye şekeri koyun ve ocağı açın. Ben biraz şekeri karamelize etmeyi seviyorum. bu yüzden şekerler hafif erimeye başlayana kadar karıştırın. Suyu ısıtın ve sıcak olarak ilave edin ve eriyene kadar orta ateşte kaynatın.

Şeker eridikten sonra rendelediğiniz kabukları ve zencefili de içine atıp yarım saat kadar orta ateşte üstünü kapatarak pişirin. Kabuklar ve zencefiller aromasını iyice salsın.

Limonların suyunu sıkın.

Naneleri ince ince kesip biraz da ezin. Nane yaprağı, aromasını ezince daha iyi veriyor

Şu an elimizde, hazırladığımız 2 ayrı sıvı var. Şekerli, zencefilli suyun ılımasını bekleyin ve ılındıktan sonra hepsini birbirine karıştırın.

Aceleniz yoksa bu şekliyle bir gece buzdolabında bekletin. Aceleniz varsa hemen süzebilirsiniz.

Aceleniz yoksa bence buzdolabında bir gece dinlendirin. Aroması daha çok oluyor. Bu aşamadan sonra artık damak tadınıza göre istediğiniz oranda su karıştırarak içebilirsiniz. Şimdi geldik içme önerisine 🙂 Eğer evinizde buz parçalayabilecek bir blender yada benzeri bir cihazınız varsa içeceğiniz bardak kadar buzu parçalayın ve içine yarım bardak limonata, yarım bardak soğuk su koyup için.

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın