Lö’spacito Pasta…

Ev yapımı Lö’monata…
10 Haziran 2018
Lö’Patlıcan Kebab…
23 Mayıs 2019

Lö’spacito Pasta…

Uzun zamandır internette her sitede bu pastanın tarifini görüyorum. Şu meşhur Despacito şarkısından sonra mı çıktı bu tarif yoksa öncesinde varmıydı bilmiyorum ama bir pasta bir anda nasıl oldu da bu kadar meşhur oldu bilemiyorum 🙂

Ama madem meşhur oldu bende sizin adınıza deneyip sizlere anlatmaya karar verdim.

Geçekten korkulacak bir şey yok. Herkesin yapabileceği birşey.

Tarifleri verirken kısımlara ayırmak çok daha anlaşılır hale getirdiği için bu tarifi de kısımlara ayırarak anlatacağım.

1. kısım pasta tabanı,

2. kısım tabanı ıslatma sıvısı,

3. kısım üst kreması,

4. kısım ise üst süslemesi.

1. kısım pasta tabanı malzemeleri:

3 adet Yumurta (Large),
1/2 su bardağı Toz Şeker (~ 128 gr),
1/2 su bardağı Un (~ 75 gr),
1 tatlı kaşığı Kabartma Tozu,
1 paket Vanilya,
2,5 yemek kaşığı Kakao.

 

 

2. kısım tabanı ıslatma sıvısı malzemeleri:

1 su bardağı Süt,
1 yemek kaşığı Kakao,
2 yemek kaşığıInstant Kahve (Ben Gold kullandım)

 

 

 

 

3. kısım üst kreması malzemeleri:

150 gr Bitter Çikolata,
400 ml Krema (Son ana kadar buzdolabında dursun),
1 yemek kaşığı Pudra Şekeri.

 

4. kısım üst süslemesi malzemesi:

150 gr Bitter çikolata

 

1. kısım pasta tabanı yapılışı:

Yumurtaları çırpma kabına koyun. Yüksek hızda çırpmaya başlayın. Yumurtanın beyazı ve sarısı iyice karıştırdıktan sonra içine toz şekeri atın ve krem rengi alana kadar çırpın.

Un, kabartma tozu, vanilyayı karıştırıp eleyerek karışıma ekleyin.
Dikkat!!! Güzel bir kek yada pastaban yapmak istiyorsanız havalanmış yumurtanın havasını bozmamanız lazım. Bu yüzden mikserler çırpma işini fazla uzatmayın. hızlı hızlı kuru malzemeleri ekleyip çırpın ve makinayı kapatın.

Kakaoyu eklediğinizde artık bir karıştırıcıyla elinizle karıştırın. Spatulayı hep aynı yönde dibe batırıp çevirin.

20 cm çapında kilitli kalıba hamurumuzu koyun. Kelepçeli kalıp iyi birşey. Piştikten sonra açmak, keki soğutmak, sonrasında tekrar kapatıp krema koymak gibi işlemler olacağı için muhakkak kelepçeli kalıp kullanın. Bir de ben kalıbın dibine ve kenarlarına pişirme kağıdı koyuyorum. Her ne kadar kalıbı margarinleyip unlasanız da bazen hamur kalıba yapışabiliyor. bu da keki görünen pastalarda görüntüyü bozuyor. Pişirme kağıdı kullanmanızı tavsiye ederim.

160°Cde önceden ısıtılmış fırının alta yakın bir rafına kekinizi koyun. Bu pastanın kek kısmı az olduğu için pişme süresi fırınınıza göre değişik olabilir. Lütfen kontrollü pişirin. Benim fırınımda 30 dk.da pişti.

Pasta tabanımız pişerken diğer 2 aşamaya geçiyoruz.

2. kısım tabanı ıslatma sıvısı yapılışı:

Bir ısıtma kabına sütü, kakao ve instant kahveyi koyun, karıştırın ve bir taşım kaynatın. Ardından soğuması için farklı bir kaba alıp bekletin.

3. kısım üst kremasının yapılışı:

Bu aşamada çikolatayı eritmek gerekiyor. Normalde her zaman benmari usulü kullanmama rağmen, bu sefer işler biraz hızlı ilerlesin diye çikolatayı mikrodalgaya koydum. Ancak ayarı becerememişim belli ki 🙂 bir anda çirkin bir koku ve duman bastı mutfağı. Çikolatayı yakmışım.

Ardından hemen yeni çikolatayı benmaride eritmeye karar verdim. Bunun için bilmeyenlere bir hatırlatma yapmak istiyorum. Benmari için bir kaba su koyuyoruz. Üzerinede bir kap koyuyoruz ve kabın içine çikolatayı koyuyoruz. Burada önemli olan şeyler var. Öncelikle alttaki kabın kenarlarından dıarı buhar çıkışı çok az olmalıdır. Üstteki kabın çapı çok daha geniş olmalı. Alttaki kaynayan su hiç bir zaman üzerindeki kaba deymemeli. Bu şekli ile çikolatanızı eritin ve soğumaya bırakın.

Buzdolabından çıkardığınız kremaları çırpma kabına koyun ve iyice katılaşana kadar çırpın. Bunun kontrolünüde çırpma kabını ters çevirerek yapabilirsiniz. Eğer çırpılmış krema dökülmüyorsa ayarı olmuştur.

Şu anda elimizde 3 ayrı hazır malzememiz var. Kek pişiyor. Büyük ihtimalle pişmiştir. Eğer piştiyse fırının kapağını aralayın ama dışarı çıkarmayın. Pişip pişmediğini de bir bıçak, kürdan batırıp temiz olup olmadığına bakarak anlayabilirsiniz. Bana kalırsa 20 dakikadan önce asla kontrol için kapağı açmayın. Pastabanı ıslatacak karışımımız da soğumuş olması lazım. Katılaşmış kremamız hazır. Eğer benmarideki çikolata soğumamışsa kremanın üstünü streçle kapatıp buzdolabında bekletin. Krema hariç tüm malzemeler oda sıcaklığına geldikten sonra işleme devam edeceğiz.

Pastabanımızın ve ıslatma karışımımızın normal ısıya geldiğini düşünerek, karışımı tabanın üstüne yavaş yavaş, emdirerek dökünüz. Kekin üzeri malum dümdüz olmuyor. Bu yüzden ben kalıbı açıp tabanı ters çevirdim. Hem tabanın üst kısmı düz oldu, hemde daha gözenekli taraf olduğu için döktüğüm karışımı çok güzel emdi. Eğer ters çevirmeyecekseniz tabanınızın üstüne bir kürdanla bir sürü delik açın ki karışım homojen şekilde emilebilsin.

Çikolata el yakmayacak bir ısıya geldikten sonra buzdolabında bekleyen çırpılmış kremayı içine döküp bir spatula ile alttan üste gelecek şekilde iyice harmanlayın.

Islatılmış tabanınızın üzerine krema, çikolata karışımınızı dökün ve üzerini düzleyin.

Aslına bakarsanız bu haliyle pastamız hazır. Bundan sonra artık üstünü süslersiniz yada süslemezsiniz bu size kalmış. Ama yemek için acele etmeyin. Muhakkak bir gece buzdolabında bekletin. Çok güzel olacaktır. Eğer üstünüz süslemek isterseniz buyrun 4. aşamaya.

4. kısım üst süslemesi yapılışı:

Aynı 3. aşamadaki gibi benmari usulü çikolata erittim ve pastamın üzerine düzensiz bir biçimde spatulanın ucuyla gezdirdim. Daha doğrusu Tuba yaptı. Çünkü benim çizgiler çok kötü oldu 🙂 Kendisine de hem pastamla modellik yaptığı için hemde üst çizgileri oluşturduğu için teşekkür ederim. Siz isterseniz çikolatayı bir sıkma torbasına koyup o şekilde de desenler yapabilirsiniz. Bir önemli konuya burda değinmek istiyorum. Üzerindeki süsleme çikolatası donduğunda sertleşecektir. Bu yüzden çizgileri ince ince yapınki dilimlerken rahat kırılsın pastanın üzerini bozmasın. Yada desenleri kalın yapacaksanız benmari aşamasında içine yarım yemek kaşığı kadar tereyağı koyun ki çikolata sertleşmesin. Rahat kesilsin.

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın