Lö’Mercimek Çorbası…

Döküm Tavada Karides…
15 Aralık 2019

Lö’Mercimek Çorbası…

Bu gün şu kış günlerinde içimizi ısıtacak bir çorba tarifi vermek istiyorum…

Karşınızda Türk Mutfağının klasiği Mercimek çorbası…

Tabii ki birazcık kendi yorumumla. Kendi yorumum dediğim, Soğanları tencerede pembeleşene kadar değil, tavada karamelize olana kadar kavurdum, Kapya biberi közleyip kullandım, Normal su yerine, çoğunluğunu tavuk suyu kullandım. Bunu bir çok kişşi zaten yapıyor. Benim amacım hem tavuk suyu lezzete katkıda bulunsun, hemde haşlanmış tavukları da ana yemek için kullanmaktı. Kullandığım patatesi özellikle iri seçtim. Yarısını tavukla birlikte haşlayıp, onu da yemekte kullandım.

Kısacası normal su kullanabilirsiniz, kapya biber şart değil, soğanları tavada karamelize etmek yerine direk tencerede biraz pembeleştirebilirsiniz. Tarzınıza göre uygulayınız.

Aşağıda benim yaptığımı göreceksiniz.

Malzemeler:
2 su bardağı Kırmızı Mercimek
1 Patates,
1 Soğan,
1 Kapya biber,
1 yemek kaşığı Tereyağı,
1 yemek kaşığı Zeytinyağı,
Karabiber ve Tuz (Damak tadınıza göre),
9,5-10 Bardak Sıvı (Ben 7 bardak Tavuk Suyu, 2,5 bardak normal su kullandım)

 

Yapılışı:

Benim gibi yapmak isterseniz önce mercimekleri iyice yıkayınız. ve ılık suda bekletiniz.

Mercimekler beklerken Tavuğunuzu bir tencereye koyup haşlayınız. Ben bütün tavuğu parçaladım ve 10 bardak su koydum. Daha sonra bir yemek yapacağım için iççine bir de patatesimi ekledim. Çok az da tuz koydum ve yarım saat kadar haşladım. Tavukları ve patatesleri bir kenara ayırdım ve tavuk suyumu hazır ettim.

Tavuk suyum hazırlanırken soğanlarımı ince ince doğradım. Bir kaşık kadar sıvı yağı tavaya koyup önce yüksek ateşte sonrada orta ateşte iyice pişirdim.

Kapya biberimi ocağın küçük bir gözünde ateşte közledim, yanan kısımları temizledim ve dilimledim.

Patatesi soyup çok büyük olmayan parçalara ayırınız. Başta da dediğim gibi, tavuksuyundan çıkan etlerle patatesli bir yemek yaptım. o yüzden aşağıdaki fotoda iki gurup görüyorsunuz. Kısacası siz orta boy bir patatesi çorba için hazırlayın.

Soğanla kapya biberi birleştirdim ve kısık ateşte biraz pişirdim.

Bu aşamaya kadar aslında hepsini senkron yapabiliyorsunuz. Önce mercimekleri ıslatıyorum. o sırada soğanlar kavuruyorum, kapya biberi közlüyorum. Patatesi hazırlıyorum. Derken hepsi bir arada gayet rahat yürüyor.

Malzemeleri artık birleştirme zamanı geldi.

Tavuğu haşladığım tencereyi boşalttıktan sonra hiç yıkamadan direk içine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyunuz. Eridikten sonra içine soğan ve biberi ekleyiniz.

 

Hemen üzerine mercimeğii ekleyip bir iki tur karıştırıp 7 su bardağı tavuk suyunu ekleyiniz. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyiniz.

25 dakika kadar kaynatınız. Aslında zamanı kendinize göre ayarlayın desem daha iyi olacak. Amacımız pelte kıvamında birşey elde etmek. Süzgeçten süzeceğimiz için mercimekler ve patatesler iyice erimeli. Bu aşamada ara ara karıştırmayı unutmayın yoksa tencerenin dibi tutabilir.

Elde ettiğimiz pelteyi süzgeçten süzün. Süzgeçte süzme işlemi 7-8 dakika alabilir. Bu sırada süzgüden geçirmekten zorlandıkça biraz biraz su eklemesi yapabilirsiniz. Bazıları blenderla da yapıyor bu işlemi ama ben süzgüyü tercih ediyorum. Ne bileyim sanki daha lezzetli olacakmış hissine kapılıyorum 🙂

Süzme işlemi bittikten sonra aşağıdaki gibi çok koyu bir pelte oluşacak. Sağdaki kısım da süzgeçte kalanlar. Toplasanız 1,5-2 bardak kadar katı kısım çıktı. Bu kısımda çok lezzetli oluyor. Sigara böreği iççin iç malzeme, ya da rulolar yapıp önce un, sonra çırpılmış yumurta sonrasında da bayat ekmek kırıklarına bulayıp kızarttınız mı süper oluyor. Sıfır atık.

Şimdi kıvam ayarlama kısmına geçiyoruz. Süzdüğümüz koyu kıvamlı pelteye istediğiniz kıvama gelene kadar sıcak su ilavesi yapınız. Ben 2,5 bardak su ilave ettiğimde istediğim kıvama geldi.

Birde işin süsleme kısmı var. İsterseniz şu anki haliyle içebilirsiniz. Ancak bir tavada biraz tereyağı ile pulbiber kavurup çorbanıza eklerseniz daha da lezzetli olacaktır.

Sıcak tüketiniz

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı

🙂

Bir yanıt yazın