Bu hafta, uzun süredir düşündüğüm fakat bazı sebeplerden uygulayamadığım bir şey yapıp, arkadaşlarımın yaptığı ve çok beğendiğim tarifleri de yayınlayacağım…
Bu hafta, Ali’nin komşusundan öğrendiği bir kadayıfın tarifini veriyorum… Kadayıf bir klasik. Fakat bu tarz tam benim sevdiğim gibi 🙂 İnce ve kıtır…
Benim fırınım elektrikli bir fırın. Tepsileri de klasik fırınlardan daha küçük. Ben size tepsi ölçülerimi vereyim (35 cm x 22 cm), Sizler doğru orantılayarak kendi tepsinize göre içindekileri ayarlayın…
Malzemeler:
370 gr çiğ tel kadayıf,
3 bardak toz şeker (670 gr),
3 bardak su,
200 gr tereyağı,
150 gr ceviz içi,
100 gr kırık antep fıstığı içi.
Ben tariften önce, evde olmazsa olmaz, basit bir alet olan şu rendeye dikkat çekmek istiyorum… Son dönemlerde rondo, blender gibi ürünler çıktıktan sonra, bu şekildeki basit cihazlar unutulmaya başlandı. Bu basit cihaz; çekilen ceviz vs. gibi malzemeleri aynı eşit ölçüde rendelemekte. Oysa blender gibi cihazlar bir kısmını un ufak, bir kısmını büyük parçalarla bırakıyor. Ama bu çok basit rende hepsini eşit yapıyor…
Öncelikle çiğ kadayıflarımızı en fazla 1 cm uzunluğunda olacak şekilde kesiyoruz.
Daha sonra, çok kaynatmadan erittiğimiz tereyağı ile doğradığımız kadayıfları harmanlıyoruz.
(Bu aşamadan sonra artık fırınımızı 200°C’de çalıştırabiliriz)
Yağladığımız tepsiye, tepsinin dibi görünmeyecek ince bir katman olarak (Kadayıfımızın yarısını) kadayıfları serpiyoruz.
veeee işin püf noktalarından birisine geldik… Arkadaşlar burda tepsiye serpiştirdiğimiz kadayıfı, pres uygulayarak dümdüz, sıkı bir hale sokuyoruz… Benim evimde bir kesme tahtası vardı ve tepsime tam oturuyordu, onu kullandık… Yalnız tahtanın altını biraz yağlasaydık daha iyi olacaktı. bir iki noktada kadayıflar tahtaya yapıştı ve onları manuel olarak yerlerine koyup, et ezme demiriyle tepsiye monte ettik 🙂
Baskı uygulayarak, dümdüz yaptığımız kadayıfın üzerine katman halinde rendelediğimiz cevizi serpiyoruz.
Burada kadayıfı biraz daha kalın ve tek kat, bizim yaptığımız gibi arada ceviz, yada antep kırığı koyulabilir. Ancak hem yakışması, hem de daha ekonomik olması bakımından ceviz içi en uygun olanıdır…
ve tabanda uyguladığımız gibi üstteki kadayıfları da ezerek sıkıştırıyoruz ve düzleştiriyoruz…
Daha önceden 200°C’de ısıttığımız fırınımızı, 180°C’e düşürüp, Kadayıfımızı fırına veriyoruz 🙂 Tepsiyi fırının alta yakın rafına koyunuz… Benim fırınımda 25 dakika da kızarmaya başladı ve çıkarıp tepsiyi ters yüz yaptık.
vee geldik ikinci püf noktasına… Isınmış fırın tepsisini yanmadan ters yüz yapmak biraz zordur. Tutun ki yaptınız, bu ince, kırılgan kadayıfı kırmamak, formunu bozmamak ta zordur. Bunun için eğer benim gibi iki tepsiniz var, ancak birisi biraz derin, diğeri ise alçaksa, önce alçak olanda pişirin. Sonra derin olan tepsiyi ağız ağıza getirip tek ve hızlı bir harekette ters yüz yapın ve şerbeti döktüğünüzde de sağdan soldan taşma yapmasın… İki tepsinizde alçaksa çevirme işlemi çok basit, şuruplama işi dikkat isteyecektir… Her iki tepsinizde derinse yada tek tepsiniz varsa; tepsi ebatlarında bir karton bulun… Bildiğiniz koli kartonu… Tepsinin üzerine koyup hızlıca ters çevirin ve usulca tekrar tepsiye aktarın 🙂 kırmadan, incitmeden 🙂
7-8 dakikada bu şekilde pişirdikten sonra artık fırından alabilirsiniz… Bu zamanlar benim fırınımdaki ayarlarımdır. Siz fotoğraflarda görünen rengi alana kadar uygun zamanlarda pişirebilirsiniz…
Tepsiyi fırına verdikten sonra bir tencereye suyumuzu ve şekerimizi döküp ocağın altını yakıyoruz… Yüksek ısıda kaynayana kadar karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra (ki bu aşamada şekerin erimiş olması lazım) altını en kısığa getirip ara ara karıştırıyoruz… Şurup göz kararı biraz koyulaşmalı. Çok tatlı sevmeyenler için, şekeri 2-2,5 bardak yapabilirsiniz.
Tepsiyi fırından çıkarıp, şurubu sıcakken bir kepçeyle dağıta dağıta kadayıfın üzerine dökün.
Bu aşamada bir cozlama, buhar çıkışı olmalı 🙂
En az 1 saat bekletip afiyetle yiyebilirsiniz…
Tarif: Ali’nin komşusu,
Uygulama: Ali Özçelik…
Afiyet olsun…
Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂