Sevmeyenin nadir olduğu, geleneksel yemeğimiz kuru fasulye… Gerek etli, gerek sucuklu, pastırmalı, zeytinyağlı, tavuklu, vs. vs. vs. her çeşidi yapılabilecek, Pilavın üzerine garnitür, tek başına yemek olan enfes bakliyat…
Esnaf lokantalarının standardı… Kuru-pilav…
İşyeri yemekhanesinin pazartesi yemeği 🙂
En güzeli de kamyoncu lokantalarında olur… Uzun yollara seyahate çıkıyorsanız kamyoncunun çok olduğu lokanta hem en lezzetlisini, hemde en uygun fiyatlısını yapıyordur… Muhakkak durup deneyin…
Kuru fasulyenin esası iyi pişmesidir… İyi piştikten sonra, istediğiniz gibi süsleyin muhakkak yenir… Ama o az pişmiş olup ta çakıl taşı gibi ağıza gelmiyor muuuuu 🙂 of anam of…
Kuru fasulye bir gün önceden ıslatılarak ta yapılır, aynı anda düdüklüde pişirilerek te… Ancak bir gece evelden ıslatılmadıysa düdüklüde baya zaman alıyor… Ben her ikisini de denedim. 1 gün evelden ıslatıp ertesi günü pişirirsem düdüklüde 20 dakika yetiyor. Islatmadan hemen pişireceğim zaman ise 1 saat düdüklü zamanı alıyor…. Bu zamanlamalar düdüklüye ve kuru fasulyenin kendisine görede biraz farklılık gösterebilir…
Birde henüz uygulayamadım ama ilk fırsatta deneyeceğim… Gece ıslatacağınız suya 1 çorba kaşığı toz şeker koyup karıştırınca çok daha güzel oluyormuş… henüz denemedim… Deneyince yazacağım…
Ben, bir gece önceden çeşme suyunda beklettiğim kuru fasulye ile yaptığım tarifi anlatacağım…
Malzemeler:
1 su bardağı Kuru Fasulye,
2 Soğan,
6 diş Sarımsak,
3 Biber (birisi süper acı şili 🙂 )
2 Domates,
1 çorba kaşığı Biber salçası,
Zeytinyağı,
Tuz,
Gerektiğinde kullanabilmek üzere sıcak su.
Çeşme suyu ile doldurduğunuz bir tasın içerisine 1 bardak kuru fasulyeyi koyun. Sabaha kadar bekletin. Bekledikçe şişeceğini göreceksiniz. Ertesi günü suyu döküp fasulyeyi süzün.
Düdüklünün dibini kaplayacak kadar zeytinyağı koyup, ocağın altını açın. Yağ ısındıktan sonra küçük küçük doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavurun.
Fasulyelerin üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ve sarımsakları ekleyip düdüklünün kapağını kapatın.
Ocağı yüksek ateşe alıp, düdükten buhar çıkana kadar kaynatın. Duman atmaya başladıktan sonra orta ateşe alıp 20 dakika pişirin.
Fasulye pişerken İşin diğer kısmını hazırlayalım… Ben bundan sonraki pişme aşamasını göveçte yapmak istedim… Her ne kadar tamamı göveçte olmamış olsada bu kadarı da kardır 🙂 Siz ister gövecte, ister normal bir tencerede de yapabilirsiniz…
Gövecin dibini kaplayacak kadar zeytinyağı koyup ısınmasını bekleyin. Ardından salçayı koyup tahta bir kaşıkla parçalaya parçalaya pişirin.
Dilimlediğiniz domates ve biberleri pişmiş salçanın içine atıp bir miktar pişirin.
Şu hazırlanan karışıma 2 yumurta kır ye… o kadar lezzetli kokuyor 🙂 Bir çeşit melemen…
Bu süreçte düdüklüdeki fasulyede pişmiştir… Aman düdüklüyü açarken içindeki basıncı tahliye etmeyi unutmayın… Fasulye yapacağız diye kazaya sebep olmayalım…
Soğan ve sarımsak ne kadar çok olursa o kadar lezzetli oluyor…
ve sıra geldi parçaları birleştirmeye…
Düdüklüde pişmiş fasulyeyi, göveçte hazırladığımız salça, domates, biber karışımına ekliyoruz. Bu aşamada tuzu da eklemek lazım. Herkes istediği kadar tuz atsın…
Bu aşamada aslında her iki gurup ta yenecek kadar piştiği için, bundan sonraki aşama sadece lezzetlerin kaynaşması içindir… Bu yüzden kısık ateşte 10-15 dakika pişirmek yeterlidir. Eğer suyu az gelmişse uygun bir miktarda sıcak su ekleyebilirsiniz…
Afiyet olsun…
Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂