Kek

Hasan Paşa Köftesi…
15 Şubat 2015
Beşamelimsi Soslu, Mantarlı Patates Yemeği…
23 Şubat 2015

Kek

Babamın tarifi

Babamın yaptığı, genelde beğenilen bir tarif…

Aslında daha önce bu kekten yiyenler kesin bu ana fotoğrafa bakınca ne alaka diyecektir 🙂 Alaka şu ki ben kek pişerken bir arkadaşla telefonda hararetli bir konuşma yapıyordum. Hararet biraz artmış ki kek yandı 🙂

Fakat iç kısmı gayet iyi olduğu için kıyamadım keke… ve hemen bir ilave ile çikolata soslu küp kek yaptım 🙂

Yakmazsanız normal kek, yakarsanız çikolata soslu küp kek yaparsınız 🙂

Kolay gelsin…

 

Malzemeler:

Keki için:

3 su bardağı Un,
3 Yumurta,
1,5 su bardağı Şeker
1 su bardağı Yoğurt,
1 su bardağı Çiçekyağı,
2 paket Karbonat (1 çorba kaşığı yada 10 gr)
1 paket Vanilin (ben ekledim),
2 tatlı kaşığı Tarçın (ben ekledim),
1/2 Limon suyu,
1/2 Limon kabuğu rendesi,
İstediğiniz kadar Ceviz.

Keki yakanlara sos için:
1 Paket Dr.Oetker Tatlı sos çikolatalı,
200 ml. Süt.

Kek Kalıbı için:
Margarin,
Un.

Miktar yazmadım. kalıbın büyüklüğüne göre değişir.

Bu işe başlar başlamaz fırını 180°C’de ısıtmaya başlayabilirsiniz…

Yumurtaları sarısı ve beyazı iyice karışana kadar karıştırın ve içine toz şekeri atıp krem rengi olana kadar çırpın.

Krem rengini alınca yoğurt, sıvı yağı atıp karıştırmaya devam ediyoruz. Daha önceden karbonat ile karıştırıp, bir tasın içine elediğiniz unu kaşık kaşık atın (Karbonatı eleyerek karıştırmazsanız, dağılmayan karbonat yerken ağzınızda acı bir lezzet verir).

Son aşamada vanilya, tarçın ve en sonda cevizler atılır… Çok az karıştırılıp durulur…

Kullanacağınız kek kalıbının içine margarini sürün ve üzerine biraz un atın… Daha sonra kalıbı sallayarak unun her yere dağılmasını sağlayın ve fazla unu atın.

Genel olarak bu kek 2 katına yakın kabarır… Dolayısıyla hamuru kalıba koyduğunuzda yarısını çok geçmesin… Çok az geçmesi önemli değil… Neticede hamur o yüksekliğe geldiğinde artık akışkan değildir. O yüzden piştikten sonra kalıbı 1 cm kadar geçer ve durur.

Keki fırına koyduktan sonra en az 30 dakika kadar kapağını hiç açmayın. Yoksa kek çöker… 30 dakika sonra keke bir bıçak saplayıp çıkarıp üzerini kontrol ederek dibinin de pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişmemişse bıçağı çıkardığınızda hamur yapışık olarak çıkacaktır.

Bu arada herkesin fırınına göre zamanlamalar değişiyor. Birde ilk yaptığınızda kekin dibi çok pişmişse bir dahaki sefere fırtının en altına bir tepsi koyun. Isının keke etkisini biraz daha azaltırsınız.

Ve gelelim kekin en önemli kısmına… Kek yaparken bilhassa 30 dakika sonra fırının başından ayrılmayın… Hele hele arkadaşınızla telefonda konuşarak başka odaya geçmeyin… Sadece siz takipçilerime ne olacağını göstermek için bunu da yaptım… Siz yakmayasınız diye keki ben yaktım…

Eğer durum buysa 2 seçenek var. Birincisi yanan kısmı tırtıklı ekmek bıçağı ile traşlayıp normal kek olarak yiyebilirsiniz. Bu alana meyve sosu, marmelat vs. yada pudra şekeri dökerek te kullanabilirsiniz.

Peki ben ne yaptım?

Evde Dr.Oetkerin çikolatalı tatlı sosu vardı. Bu sosun en güzel tarafı sütü kaynatmak zorunda değilsiniz… Soğuk olarak sadece karıştırarak yapılıyor…

Hemen süt ile bu içeriği karıştırdım ve farklı şekillerde küçük küçük parçaladığım keklerin üzerine döktüm… Bence çok güzel oldu…

Herşey sizler için sevgili takipçilerim… yoksa ben asla keki yakıp, sonra ikinci keki yapıp onada kabartma tozu atmamazlık yapmam… 🙂

Afiyet olsun…

Yanma aşamasına kadar olan tarif : Babam Mustafa Ömer Karakahya…
Uygulama ve yanmadan sonraki aşama: Bendeniz

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bazı arkadaşlar eğer karbonatın bir tanesini atmazsak ne olur dedi… Bende bunun üzerine onları da kırmadım ve 1 paket karbonat eksik atıldığında ne olacağını gösterir bir kek daha yaptım 🙂

Bir yanıt yazın