Çi yada Çiğ Börek…

Patlıcanlı Makarna…
1 Mart 2015
Avokado Soslu Makarna…
4 Mart 2015

Çi yada Çiğ Börek…

Boyozdan sonra en sevdiğim hamurişlerinden birisidir…
Yapması da basittir…

İsmi hakkında çok şaibe var.

Az evel vikipedia gördüğüm kadarıyla:

“Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş “şırbörek” adının pişerken çıkan kızartma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki “çi”den geldiğini öne sürer.”

Her ne olursa olsun çok lezzetli…

Buyrun bakalım…

Malzemeler: (13 adet büyük boy)

500 gr Un,
2 yemek kaşığı Sirke,
1 Yumurta,
1 yemek kaşığı Yoğurt,
1 su bardağı Ilık Su,
1 çay kaşığı Tuz.

İçi İçin:

200 gr Kıyma,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı Karabiber,
1 çorba kaşığı Sıvı Yağ,
Bir miktar peynir.

Kızartmak için sıvı yağ.

Hamuru karıştırmak için bir kap hazırlıyoruz. Kabın içerisine sıvıları koyup karıştırın.

Sıvının içine azar azar tuzu karıştırdığınız unu dökün ve yoğurun.

İyice karıştıktan sonra tezgaha alın ve bir 5 dakika daha yoğurun. Ne kadar çok yoğrulursa hamur o kadar güzel oluyor. Hazırladığımız hamuru yarım saat kadar dinlendiriyoruz.

Bu arada içini hazırlayalım. Evde soğan olmadığı için kullanamadım. Ama bir soğan olaydı daha iyi olacaktı. Kıyma ile tuz, karabiber ve sıvıyağını iyice katıştırıyoruz. Böreklerin 3-4 tanesini de peynirli yapmak için peynir hazırladım.

Yarım saat geçtikten sonra Hamuru tezgaha alıyoruz ve kızartacağımız tavaya uygun büyüklükte börek hazırlayacak şekilde toplara ayırıyoruz. Benim tavamın dibi 22 cm. börek ebadına göre 13 e böldüm. Bunun ne kadar olacağını ancak deneyerek bilebilirsiniz.

Tezgahta unla beraber hamurları yufkadan biraz daha kalın açıyoruz.

Hazırladığımız içleri hamurun yarısına ve kenarlara 1 parmak yaklaşmamak kaydıyla ne kadar isterseniz koyun. Ben çok olmasını sevmiyorum…

Diğer yarısını için olduğu yarının üzerine kapatıp kenarlarını iyice kapanacak şekilde parmak uçlarınızla bastırın. Ben uçlarını elimdeki hamur kesme tekerleği ile kestim. Çay tabarğının kenarı da olur.

Hamurları bir kenarda bu şekilde hazırlayın. Kenarlardan artan hamurla da 13. böreği yaptım. Daha sonra kızgın yağda önlü arkalı 2’şer dakika yada nasıl yemek istiyorsanız o kadar pişirin… Çok ta kurutmayın ama… Bilhassa peynir tavaya akabilir…

Pişirdiğiniz börekleri Altında gazete bulunan peçetelere alın. Altına muhakkak gazete koyun ki yağı iyice emsin. Peçete yeteri kadar emmiyor… Peçeteyi sadece börekler gazeteye değmesin diye kullanıyorum.

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın