Elmalı Kurabiye

Brokoli Salatası
17 Nisan 2015
Fırında Somon Kafası
18 Mayıs 2015

Elmalı Kurabiye

Ne zamandır yapıp fotoğraflamak istediğim kurabiyeyi en sonunda yaptım.

Annemin klasiklerinden biridir… Çok fazla kurabiye çeşitlerini sevmem ama bu kurabiyenin yeri bende hep ayrıdır…

Gün geçtikçede lezzetlenir… Elmanın aroması, o ilk ısırıkta dışarı çıkar ya….

Tarçın + Elma ikilisi…

Malzemeler:
3,5 bardak Un (500 gr),
1/2 bardak Yoğurt (120 gr) (Oda sıcaklığında),
1/2 bardak Ayçiçekyağı (115 gr),
1/2 bardak Pudra şekeri (75 gr),
125 gr Tereyağı yada Börek Çöreklik Margarin (Oda sıcaklığında),
1 tatlı kaşığı İçme Sodası.

İçi için:
3 Elma,
3 yemek kaşığı Toz şeker,
istenildiği kadar Ceviz İçi,
1 tatlı kaşığı Tarçın.

Üstü İçin:
Pudra şekeri.

Önce iç malzemeyi hazırlayalım ki soğuyabilsin. Elmaları soyup rendeliyoruz.Rendelenmiş elmaları bir tencereye alıyoruz, üzerlerine toz şekeri ekliyoruz ve kısık ateşte suyunu salmasını sağlıyoruz. Ben hafif suyunu saldıktan sonra elmaları kenara çekip cevizleri kavurmak için tencereye aldım. 2-3 dakika cevizleri kavurduktan sonra elmalara karıştırdım.

2-3 dakika da bu şekilde pişirdikten sonra üzerine tarçını atıp karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz…

Burada çok önemli bulduğum bir konuyu söylemek istiyorum. Ben elmaları biraz diri seviyorum. Çok pişirirseniz marmelat gibi oluyor… Elmalar suyunu çok kaybetmemeli. Aksi halde içi çok kuru oluyor. Birde bu son yapışımda aldığım elmalar hem aroması az hemde tatlısı azdı. Bende standart şeker attım. Ancak az geldi… Burda kurabiyeye lezzetini veren iç malzemesi. Hamurun şekeri ile oynamamak lazım. Ama elmaları pişirdiğinizde tadıp şeker oranını kontrol ederseniz lezzetini daha iyi ayarlarsınız.

Elmalarımızı soğumaya bırakıyoruz.

Burda bir not daha yazmak istiyorum. Soğumaya bırakırken bence ayrı kaba alın yada kabın üzerini kapatın. Aynı kap sıcak olduğu için pişme devam edip elma kuruyabilir. Üzerini kapamazsanız da suyu buhar olup kaçar…

Hamur malzemelerimizi bir kaba alıyoruz. Tereyağını rahat yedirebilmek için küp küp dilimliyoruz. İyice homojen bir karışım elde edene kadar yoğuruyoruz. Yoğurma işini mikserle yapacaksanız düşük devirde yapmanızı tavsiye ederim.

Hamuru yoğurmaya başladığınızda Fırını 180°C dereceye ayarlayıp açarsanız kurabiyeleri hazırladığınızda fırında hazır olmuş olacaktır.

Hazırladığımız hamuru merdane ile 3-4 mm kalınlığında açıyoruz.

Bende 6 cm çapında bir kurabiye kalıbı vardı onunla kestim.

Ama o yokkende bir bardakla kesiyordum. Dolayısıyla sakın bende kalıp yok yapamadım vs. gibi şeyler yazmayın 🙂

Hamurları hazırlarken elmalarda ılınmış olacaktır. Ilınan iç malzemeleri istediğiniz kadar hamurun üzerine koyun. Burada elmaları, hamurların kenar kısımlarına denk getirmeyin ki kapanırken yapışmayı engellemesin. Bu ebatlarda 27 adet kurabiye çıktı.

Elmaları hamurların ortasına koyduktan sonra diğer bir hamur parçalarını bu elmalı tabanların üzerine koyup kenarlarını parmaklarımızla bastırıp yapıştırıyoruz.

Ve tepsimizi 180°C’de önceden ısıtılmış fırına koyuyoruz. Bundan sonrası fırının performansı ile alakalı. Hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarana kadar derken demek istediğim aşağıdaki fotodaki gibi olacak. Fırından aldığımız kurabiyeleri mümkünse fotolarda göründüğü gibi bir ızgara teline koyun. Kendi buharı ile nem yapmasın. Biraz soğuduktan sonra üzerine istediğiniz kadar pudra şekeri serpin. Homojen olabilmesi için çay süzgüsüne koyup serpebilirsiniz…

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın