Lö’pate…

Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun…
28 Ekim 2016
Yoğurtlu, Parmesanlı Lö’tavuk…
8 Kasım 2016

Lö’pate…

Pate, fransızcada “pâte” olarak geçip, hamur macun gibi anlamlara gelmektedir.

Yıllar önce bir İtalyan arkadaşımın annesinin verdiği ziyafette ilk defa yemiştim ve çok beğenmiştim. Lezzet aklımda kalmıştı, ama o zamanlar yemek yapma gibi bir alışkanlığım yoktu. Hatta ilk yaptığım köfte ile meşhur oluşumdan sonra uzun süre tekrar yemek yapmaya teşebbüs etmediğim zamanlardı o zamanlar 🙂

Daha sonra farklı mekanlarda farklı ürünlerle, kaz, tavuk ciğeri ve içeriğini anlayamadığım birşeyden yapılma ama lezzeti çok güzel bir pate yemiştim.

Ara ara yapıyorum. Çok güzel bir başlangıç yemeği. Kızarmış küçük baget dilimlerinin üzerine sürülmesi harika oluyor.

Bu sağlıklı yemekler kısmına koymak için biraz değişiklik yaptım. Kremayı çıkarttım süzme yoğurt ekledim, tereyağını bir hayli azalttım ve ekmek yerine fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi lifli, karbonhidrat oranları baya düşük krakerler kullandım.

Deneyin bence, zevkli ve sağlıklı bir yiyecek… Kimsenin diyetine karışmak istemem ama bence baya iyi bir atıştırmalık…

Malzemeler :

400 gr Tavuk Ciğeri,
1 yemek kaşığı Yağsız Yoğurt,
1/2 bardak Yağsız Süt,
1/2 yemek kaşığı Tereyağı,
1  adet orta boy Soğan,
2 adet Sarımsak,
1,5 yemek kaşığı Sirke,
1 çay kaşığı Kaya Tuzu,
1 çay kaşığı Karabiber,
1 çay kaşığı Kimyon,
1 çay kaşığı Tarhun Otu,
1 çay kaşığı Kekik.

Herşeyden önce ciğerleri iyice yıkayın. Küçük parçalara bölün. Tabiiki aldığınız pakette ciğerin yanında kalp te bulunacak. Hiç problem değil. aynı potada onlarda eriyecek. Sadece onları ufalarken içlerinde minik kan parçacıkları çıkabilir. onları atabilirsiniz. Daha sonra bu parçaları sütün içinde 1 saat kadar bekletin.

Sarımsak ve soğanları doğrayın.

Tavaya tereyağının yarısını koyup eritin. Aslında tereyağı kullanmak istemiyorsanız burada çok az zeytinyağı da kullanabilirsiniz.

Isınan yağda soğan ve sarımsakları biraz pişirin. Soğanın renklerinin saydamlaşması yeterli.

Sütte bekleyen ciğerleri süzün ve tavaya atıp onlarıda pişirin.

Sirkeyi ekleyin, tavanın kapağını kapatın ve suyu hemen kaçmadan orta ateşte 5-6 dakika pişirin.

Gönül isterdiki şu anda size kremayı koyma vakti geldi diyebileyim. Ama inanın ki süzülmüş bir yoğurdun etkisi de kremanın yerini tutabiliyor 🙂 Yoğurtla birlikte tüm baharatları da ekleyin.

Yoğurdu ekledikten sonra tava biraz sıulanacak malum. Ciğerler biraz suyunu çekene kadar kapaksız tavada orta ateşte pişirmeye devam edin. Bu aşama pilav demlemek gibi. suyu çekince küçük küçük gözenekler oluşuyor.

Tavadaki malzemeyi ve kalan yarım tereyağını mutfak robotuna koyun ve iyice krema kıvamına gelene kadar çalıştırın. Ara ara durup dibini alt üst etmek lazım yoksa dipte parçalanmamış dokular kalabilir.

Ardından artık nasıl bir kapta sunum yapmak isterseniz o kaba koyup dolapta en az 4-5 saat bekletmeye kalıyor işimiz.

Ben 3 küçük kaba böldüm. Bir tanesini yemek bana yetiyor. Diğerlerini buzluğa koydum. Yemek istediğim zaman çıkarığ çözdürüp yiyorum.

Kaplara koyarken fotoğraflarda da göreceğiniz gibi muhakkak altına streç koyun. Bu şekilde kaptan ayırmak çok basit oluyor.

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın