Milföye Sarılmış Pateli Hindi…

Fırında Lö’Kaz…
4 Kasım 2017
Kek Tarifi Videosu
5 Kasım 2017

Milföye Sarılmış Pateli Hindi…

(Turkey Wellington)

Yine bir Jamie Oliver tarifinin benzeri ile karşınızdayım. Adamın yemeklerini çok beğeniyorum. Anlatımıda güzel. Az bir ingilizce bilgisi ile uygulanabiliyor. Yada benim tariflerimde biraz değişmiş hali ile de yapabilirsiniz:) Burda eksik fazladan biraz bahsetmek istiyorum. İşin orjinali biftek ile yapılıyordu. Benim elimde hindi vardı onu kullandım ve baya güzel oldu. Truf mantarı koyuyordu ben bulamadım ve fiyatı da yüksek bildiğim kadarıyla o yüzden gerek duymadım. Sosu yapmadım ama tarifini çevirip yazdım. isteyen yapsın yada evdeki herhangi bir sos ile de yenebilir. Bende bol miktarda gravy sos vardı onu kullandım. Birde Worchester shire sosu var. her yerde bulunmuyor ama tadı soya sosunun biraz daha çeşnilisi gibi. Bu yüzden soya sosu kullandım.

Malzemeler:
1 kg civarında tek parça Hindi,
1 yemek kaşığı Zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı Tuzsuz Tereyağı,
1 tutam Biberiye (Eti tatlandırmak için),
Kayatuzu (Eti tatlandırmak için),
Karabiber (Eti tatlandırmak için),
3 dal Biberiye (Kızartma tavası için).

 

Pate için:
1 tatlı kaşığı Tuzsuz Tereyağı,
1 Kırmızı, 1 Beyaz, 1 Sarı Soğan, (karışık güzel oluyor da 🙂 )
3 diş Sarımsak,
450 g Mantar,
150 g temizlenmiş Tavuk Ciğeri,
1 yemek kaşığı Soya Sosu,
25 g Ekmek Kırığı yada Galeta Unu,
2 Soğan,
4 dal taze Kekik,
100 ml Kırmızı Şara,
1 dolu tatlı kaşığı Hardal,
2 dolu tatlı kaşığı Un, ayrıca tezgah için Un,
500 g Milföy Hamuru,
1 büyük Yumurta.

Sosu için:
1 Soğan,
1 tutam Kekik (taze olabilir),
100 ml Kırmızı Şarap yada Sirke
1 tatlı kaşığı Bal,
Et suyu,
Hardal,
Un.

Hazırlanışı:
Bir kesme tahtasına kayatuzu, inceltilmiş kuru biberiye ve karabiber serpiştirin. Daha sonra eti bunun üzerinde gezdirin, presleyin ve iyice içine sinmesini sağlayın.

Bir kızartma tavasına zeytinyağını ve bir tatlı kaşığı kadar tereyağını ve taze biberiye dallarını koyun ve kızdırın. Biraz kızardıktan sonra biberiye dallarını alın ve patede kullanmak üzere ayırın. Eti 4 dakika kadar düzenli olarak çevire çevire pişirin ve bir tabağa alın, folyo ile sarın.

Tavanın ısısını orta ısıya düşürün. 1 tatlı kaşığı tereyağı koyun. Soğan ve sarımsağı soyun ince ince kıyın. Mantarları doğrayın. Bu süreye kadar soğan vs. pişsin. Mantarları ekleyin.

Tavada önceden kullandığınız biberiyeleri de ekleyin ve 15 dakika kadar yada karamelize olana kadar iyice çevire çevire pişirin.

Malzemeleri biraz kenara çekin ve temizlenen ciğerleri ve soya sosunu tavaya atın ve birkaç dakika daha pişirin.

Ciğerler zaten çok hızlı pişiyor. Kurutmamaya dikkat edin. Daha fırına da girecekler.

Daha sonra içeriği büyük bir tahtaya koyun. Hepsini bir bıçakla ince ince kıyın (Ceviz kırığı gibi ebatlarda). Ekmek kırığı / Galeta ununu ekleyin ve karıştırın.

Yabancı tariflerde hep blok şeklinde milföy hamuru görüyorum. Ben İzmirde bulamadım. Bu yüzden küçük kare formatındaki milföy hamurlarını uç uca birleştirerek yaptım. Sonradan bir arkadaşım bu katların arasına çok az tereyağı sürüp üst üste koymamı ve hepsini birden açmamı önerdi. Aslında haklıydı tabii ki neticede Milföyde çok kat hamurdan oluşuyor. Artık bir dahaki sefere öyle yaparım 🙂

Zemine un serpin ve milföy hamurunu 30 x 40 cm ebatlarında açın. Bu ebat malzemenize göre değişir tabiiki. Neticede et elinizde. Etinizi sarması lazım. Bu yüzden ebat hakkında yazdığım ölçüye çok ta aldırmayın.

Hamuru hazırladıktan sonra bir yağlı kağıda serin ve diğer işlemleri o haldeyken yapın ki taşıma esnasında bir sakatlık olmasın.

mantarlı pateyi bu hamurura serin. Hamurun 3 ucunda 5 cm boşluk bırakın. ve buralara yumurta sürün.

Eti bu pateli hamurun üzerine oturtun ve hamuru dolayın. Uçlarda boş kalan 5 cm.lik hamur kısımları önceden yumurtalamış olun ki sardıktan sonra hamurların uçları yapışsın. Kenarlardaki iki ucu iyice bastırın ve çatalla şekillendirin.

Malzemenin üzerine iyice yumurta sürün ve buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
Ben susamı çok sevdiğim için ayrıca üzerine süsleme yaptım.

Bu sırada artık fırını 210 dereceye ısıtın. Hamur dinlendikten sonra dolaptan çıkarıp fırın tepsisine alın. Burada ana tarifte fırın tepsisi ile beraber 3-4 dakika ocakta pişirin diyor. Tabanı biraz daha kızarsın diye. Bence çok önemli değil. size kalmış. Hazırladığınız yemeği 40 dakika kadar fırında pişirin.

Aman DİKKAT!!! Fırın süreleri fırından fırına değişir. İç Malzemeler nerdeyse yenmeye hazır. O yüzden amacımız hamuru pişirmek. Milföyün kızarıklığı hoşunuza gittiği anda fırından çıkarın.

Sos:
Ben başta da dediğim gibi sos yapmadım. Elimdeki hazır sosu kullandım.
Sos için soğanları soyun ve kabaca doğrayın. Büyük bir tencerede orta ateşte yağ ile pişirin. Pişerken kekikleri ilave edin.
Ara sıra karıştırarak 20 dakika kadar pişirin. Orjinal tarifte “reçel ekle” diyor ama ben yapacağım zaman bal ekleyeceğim.
“İçine şarap ekleyin alkolü uçana kadar pişirin” diyor. Eğer alkol olsun istemezseniz sirke de kullanılabilir. Ardından et suyu, hardal ve unu ekleyin.
İyice pişirin ve blender ile iyicene karıştırın. Karışım iyice homojen olmalı. Gerekirse süzgüden süzün.
Pişen eti 4-5 dakika dinlendirin ve dilim dilim kesin.

Sos ile sunun…

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın