(Biraz farklı 🙂 )
Kış günlerini yoğun yaşadığımız şu günlerde, hem gribe önlem hemde vücuda destek olması bakımından çok önemli bir çorba…
Ben yine her zamanki gibi karışımı biraz abarttım 🙂 Ama bence daha güzel oldu…
Bu tarif literatürlere uyan bir tarif değildir. Kendi karışım ve pişirme şeklimdir. O yüzden şehriye olmadan olmaz mı? tavuk tiftiklenmezse olmaz vs. gibi şeyleri asla kabul etmiyorum… Ve bu şekli, çok daha hoşuma gidiyor…
“Tavuk Suyu çorba yapmayı sizden öğrenecek değiliz” (ünlü bir düşünürün sözüdür 🙂 )
Bu çorbayı yaptığımda öncelikle az birşey içtim. Bu sırada biraz daha koyu kıvamlı olsun diye biraz daha pişireyim istedim. Bu sırada çorbayı ocakta unuttum 🙂 Bir müddet sonra aklıma geldiğinde koştum bir baktım ki çorbanın suyu bitmiş. Ancak geride sanki beşamel soslu tavuk gibi bir görüntü var… Denedim muazzam olmuştu… Aslında bir nevi beşamel soslu tavuk oluştu. Bunun farkı şu… çok uzun piştiği için tavuk acayip yoğun aromalı olmuştu. ve bundan sonra sık sık yapar oldum… Ancak 2. aşamasının bir türlü fotoğrafını çekemedim, hep yedikten sonra aklıma geldi… İlk fırsatta tekrar yapıp fotoğraflayacağım…
Malzemeler:
1 Tavuk göğsü,
1 Patates,
1 Soğan,
3 Mantar,
1 Havuç,
2 Diş sarımsak,
Tane karabiber ve tuz.
Terbiyesi İçin:
1 Limon suyu,
1 Yumurtanın sarısı,
1 Çorba kaşığı un.
Normal şartlarda Tavuk suyu çorbada tel şehriye olur. Ayrıca önce tavuk haşlanır, haşlandıktan sonra tiftiklenir ve çorba pişirme aşaması o anda başlar… Yani hep bu şekliyle görüyorum. Ben tel şehriyeyi kullanmayı pek sevmiyorum. Birde baştada yazdığım gibi çorbanın devamını suyunu çektirerek yemek gibi yediğim için burada tel şehriye çok pişmekten lapa gibi oluyor. Bu yüzden kullanmak istemiyorum…
Yani işin özeti isterseniz siz tel şehriye ekleyin…
Tavuğu 3-4 parçaya bölüyorum (tiftiklersem en sona lapa oluyor 🙂 siz sadece çorba gibi içecekseniz tiftikleyerekte kullanabilirsiniz.). Ardından patates, soğan, mantar, havuç, sarımsak, karabiber ve tuzu atıyorum. Malzemelerin üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyuyorum. Önce yüksek ısıda fokurdayana kadar pişiriyorum. Sonra orta ısıda pişirmeye devam ediyorum. Ara ara tavuğun pişip pişmediğini kontrol ediyorum (Eğer tavuğu tifttiyseniz patatesin piştiğini kontrol edebilirsiniz).
Bu sırada terbiyesi için yumurta sarısı, un ve limonu ayrı bir kapta karıştırıyorum.
Tavuk ve patates yenebilecek kıvama geldiğinde terbiyesini karıştırıyorum.
Bu kısım çok önemlidir. Malumunuz çorba çok sıcak. Bu aşamada yumurtayı attığınızda yumurta pişebilir 🙂 Parça parça pişmiş iğrenç yumurta görüntüleri oluşabilir. Bunu halledebilmek için terbiyeyi karıştırdığımız kaba 1 yemek kaşığı sıcak çorbayı koyup hızlı hızlı karıştırıyoruz. Bu şekilde yumurtayı ılıta ılıta sıcağa alıştırıyoruz. 6-7 kaşık alarak bu işlemi de bitiriip karışımı tencereye boşaltıyoruz.
5-6 dakika ara ara karıştırıp çorbamızın yapımını bitiriyoruz.
Bu aşamadan sonra ben kısık ateşte pişirmeye devam edip iyice suyunu çekmesini bekliyorum. Bu aşamada da müthiş bir yemek oluşuyor… Muhakkak deneyin… (Bu kısmının maalesef ki fotoğrafı yok ama çekeceğim…).
Afiyet olsun…
Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂
2 Comments
Çocukluğumda her hasta olduğumda zorla dayatılan şehriyeli tavuk çorbaları yüzünden bana bir nefret geldi tavuk suyuna çorba işinden. Ama bu çorbanın yoğun olması ve bir klasik haşlama görüntüsü vermesi hoşuma gitti. Deneyeceğim.
Bir de yumurta sıcağa alışmaz 🙂 , pişme derecesi bellidir, çırpılmış yumurta sarısına çorba suyu katarak homojen olarak seyrelmesi sağlanır. Neticede sıcak çorbaya katıldığında aniden pişip gözle görünecek parçacık kalmaz. Aynı birşeyi pişirirken önce suyunu bırakması, sonra da "çekmesi" gibi. Suyunu bırakan malzeme bunu geri çekmez, su buharlaşır. Sevgiler, saygılar…
selam… evet bende çocukken içtiklerimizden hiç hazetmezdim… belkide bazı şeyleri orjinali gibi yapmamak lazım….
Bu arada alıştırmak derken onu kastettim… bak fotolarda da görünüyor… çorbadan alıp yumurta kabına koyuyorum orda çırpıp sonra çorbaya katıyorum… hatta mantarda kaçmış yumurta tasına…
usta onu bunu boşverde bir kere de komple suyunu çektirerek tavuğunu yemeyi dene… müthiş oluyor…