Yulaf Kepeğinden, Bolonez Soslu Lö’makarna

Yoğurtlu, Parmesanlı Lö’tavuk…
8 Kasım 2016
Çelik tencerede Lö’tavuk butu…
21 Kasım 2016

Yulaf Kepeğinden, Bolonez Soslu Lö’makarna

(Makarna el yapımıdır)…

Aslında geçtiğimiz haftalarda makarna yapımı ile ilgili bir tarif yayınlamıştım (Link). Bir süre sonra kilolarım aklıma gelince bu tarifi daha sağlıklı hale getirmeye karar verdim.

Malumunuz en temel sorunlarımız un, şeker, tuz.

Un için alternatif, yulaf kepeği, Tuz için alternatif Himalaya tuzu yada bildiğimiz kaya tuzu, şeker içinse eğer çay kahve içiyorsam yanına bir iki tane kuru üzüm vs. yiyorum.

Bu anlamda da sizlere bir müddettir yaptığım bu yemekleri paylaşacağım…

Gelelim Makarna tarifine… Öncelikle şunu belirteyim ki yulaf kepeği daha dişli bir malzeme olduğu için doğal olarak un gibi düzgün bir hamur yada düzgün yüzeyli makarnalar elde etmek zor olacak. Ama çok da önemli değil bence.

Birde beni artık biliyorsunuz. Beğenmediğim şeyleri kullanmam, pişirme şeklini de kendime göre değiştiririm. Dolayısıyla görüntü temelde bolonez gibiyse ben onun adını bolonez sos koyarım biter… 🙂

Makarna için malzemeler :
 
100 gr Yulaf Kepeği,
1 Yumurta,
1 yemek kaşığı Zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı Kaya Tuzu.

 

 

 

Sos için malzemeler :

70 gr Kıyma,
1/2 Domates,
1 yemek kaşığı Salça,
2 adet Arpacık Soğan,
2 diş Sarımsak,
1 tutam Kekik,
1 bardak Su,
Karışık Baharat.

Tarifin bu kısmını eski tarifimden kopyala yapıştır yaptım 🙂 Ama Fotolar yeni…
Tüm mazlemeleri blendera koyun. Bunu youtube’de Chef Fabio Viviani’de gördüm ve denedim hakikatten çok kolay oluyor (Link).

En fazla 2-3 dakika içinde hamur hazır oluyor. Sadece parçaları 5-10 saniyede toplamak kalıyor geriye. Hamur hazırlandıktan sonra streç filmle sarıp en az yarım saat kadar dinlendirin.

Daha sonra artık makarna yapma makinanız varsa onunla. Yoksa merdaneyle açıp bıçakla keseceksiniz. Bende makinası var onu kullandım….Diyecektim ama malesef hamur çok pütürlü ve kuru olduğu için makinayı açma kısmında kullanamadım. Bu yüzden aldım elime merdaneyi ve hamur açar gibi makarnayı incelttim. Kesme işinde yine makinayı kullanacağım için ona uygun ebatlarda inceltebildiğim kadar incelttim. Bu arada merdaneye yapışmaması için bolca yulaf kepeği kullandım.

Makarnayı kestikten sonra bir süzgüye koyun ve biraz silkeleyip fazla unu atın.

Aslında çok önemli bir detayı biraz geç yazıyorum ama… Sos uzun uzun
pişsin ve iyice özlü, lezzetli olsun diye aslında herşeyden önce Sosa
başlamak lazım… Bu yüzden hemen sos tarifine geçiyorum.

Malzemeleri küp küp doğrayın. Sarımsakları daha da küçük doğrayın.

Bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup önce soğanı, ardından da biberleri atın. Ben soğanı doğradıktan sonra kenara alıp ateşin olduğu tarafa biberleri koyup pişiriyorum.

Hemen ardından kıymayı koyup pişirmeye devam ediyorum. Kıymalar piştikten sonra içine domatesleri ekliyoruz.

Domatesler çok erimeden bir bardak ILIK SUda salçayı karıştırıp tencereye koyuyoruz ve üzerine beğendiğimiz baharatlardan atıyoruz. ve tabiiki bir miktar da tuz.

Sonra tüm karışım kaynadıktan sonra altını kısıp nerdeyse suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Bu operasyon bu malzeme miktarıyla tahmini 45 dakika falan sürüyor.

Sonra tüm karışım kaynadıktan sonra altını kısıp nerdeyse suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Bu operasyon bu malzeme miktarıyla tahmini 45 dakika falan sürüyor.

Gerçi bundan sonrası klasik makarna yapma işlemi. Herkes istediği gibi devam etsin. Sadece bir tek püf noktası var. Bu makarna taze olduğu için 4 dakikadan fazla kaynatmayın. Kaynatırken üzerine fotoğraftaki gibi bir tahta kaşık koyarsanız su taşmaz…

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın