Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk…

Petite Beurre Bisküvili, Krem Şantili Tatlı…
4 Ocak 2015
Sodalı Poğaça…
10 Ocak 2015

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk…

Gözdenin tarifi…

Malzemeler:
700 gr tavuk bifteği (Kemiklerini ve derilerini ayırdık),
400 gr mantar,
1 orta boy soğan,

Marine etmek için:
1 su bardağı süt (Marine kabınıza göre miktar değişebilir),
1 kahve fincanı kadar sıvı yağ (terchinize göre mısır yada ayçiçek vs..),
Tuz,
Karabiber,

Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı un,
1 su bardağı süt,
kıvam ayarlamak gerekirse ısıtılmış su yada süt,
Tuz,
Karabiber (isteğe bağlı baharatlar)

Kızartmak için:
Sıvı yağ (Gözde mısır özü yağı seviyor ve kullanıyor)

**Süsleme Bonusu;
son aşamada Gözde kaşar rendesi de ekledi 🙂

Bu tarifi aslında video çekerek hazırladık. Ancak bir takım problemler yüzünden şu an yayınlayamıyorum… Bu yüzden, Gözde’nin videoda anlattığı tarifi ben yazıya çevirip yayınlıyorum… Arada kendim yapmış gibi anlatıyor olabilirim… Kusuruma bakmayın…

Eğer tavuklarımız kemikliyse öncelikle kemikleri ve derileri çıkarıyoruz. Kalan etlerimizi marine edeceğimiz kaba koyup üzerlerine süt, yağ, tuz ve karabiberimizi koyuyoruz (Burada marine kabınıza bağlı olarak süt biraz daha fazla yada az olabilir). Neticede amaç etleri marine sıvısının içine koymak… Buna göre gerektiği gibi miktarı kendiniz ayarlayabilirsiniz. Bu karışımda tavuklarımız 1 saat dinlenecekler. Eğer vaktiniz varsa süre uzayabilir. Ancak daha kısa olmasın… Bu süreçte 10-15 dakikada bir tavukları ters yüz yaparsanız daha iyi olur…

Bu bekleme sürecinde Mantar ve soğanlarınızı ince ince doğrayıp pişmeye hazır hale getirebilirsiniz…

Marine ettiğimiz tavuklar kızdırılmış yağla buluştuklarında, üzerlerindeki sıvılar patlamasın diye süzdürüp peçetenin üzerine alıyoruz.

Uygun büyüklükteki bir tavaya mısırözü yağımızı döküyoruz. Burada miktar tavanın yağlanacağı kadardır.

Tavukları burada isteğe göre pişiriyoruz. Artık burada kendi damak tadınız ve kıvam zevkiniz devreye giriyor. Kimisi aşırı derecede pişiriyor. Çok pişmiş ve suyu gitmiş etlerden nefret ediyorum… Birşey yiyorsunuz ama ne olduğu belli olmuyor… Hayır insanlar psikolojik olarak çiğ et yemekten tiksiniyorlar. Ve kötü etler (yani etin kendisi kötü yada iyi marine edilmemiş) çiğnenemediği için iğreniyorlar. Oysa iyi hazırlanmış bir et az pişmişse çok daha rahat yenir… çok pişirdiğinizde her bir lifi ayrı ayrı sertleşir… o yüzden mümkün olduğu kadar az pişiriniz…

Marinesini süzdürüp tavamızda pişirdiğimiz tavuklarımızı ayrı bir kaba aldıktan sonra tavamızı hiç temizlemeden (aman diyeyim lezzeti kaçar…) soğanımızı pişirmeye başlıyoruz. Soğanlarımızın rengi biraz değişip (kahverengileşip), öldükten sonra içine mantarları ekliyoruz.

Malumunuz mantar önce suyunu salacak, daha sonra kendi suyunda pişip suyunu çekecek. Bu gibi detayları özellikle yazıyorum. Benim blogumun özelliği; bilmeyenlere, bugüne kadar uğraşmayanlara kılavuzluk edebilmek… Bu yüzden bilenler için can sıkıcı gelebilir 🙂

Bu pişme sürecinde karışımımızı ara ara çevirip heryerinin eşit pişmesine dikkat ediyoruz. Mantarlar suyunu çekmeye yakın; tamamen ağız tadı ve beğeninize göre tuz, karabiber ve yakıştırabileceğiniz diğer baharatları ekleyebilirsiniz…

Baharatlarla, mantar-soğan karışımımızı iyice harmanladıktan sonra az evel kızartıp kaba aktardığımız tavukların üzerine alıyoruz.

Biz burada önce bir hata edip, tavukları herhangi bir kaba almıştık. Daha sonra fırında pişip son halini alacak kaba aktardık…Tavuk ve mantar soğan karışımız kabında istirahat ederken hemen Beşamel sosun yapımına geçtik….

(Bu süreyi fazla abartmadan hemen yapıp tavukları üşütmemek lazım 🙂 Bekledikçe sertleşir ve kıvamı bozulur ) Nefasetini de yitirir… Ahhh osmanlıca sen nelere kadirsin… Nefaset… Osmanlıca olmasa tavukların soğuduğunda başlarına gelecekleri izah edemeyecektim… İzah….
BEŞAMEL SOS için;
Hemen bir tenceremsi kaba 1 yemek kaşığı tereyağımızı alıp kızdırıyoruz. Hiçbir zaman için tereyağı kızmadan diğer katkı malzemelerini atmayınız (Çok özel bir tarif uygulamıyorsanız…).

Kızdırılmış tereyağımızın üzerine 2 yemek kaşığı unumuzu atıp tahta bir kaşıkla hızlı hızlı unumuzu kavuruyoruz… Malumunuz metal kaşıklar hem tenceremize hemde tenceremizden kopan parçalarla bize zarar veriyor… Burada unun kokusu çıkması diye bir tabir vardır… Yüzünüzü yakmadan kokladığınızda o an hissedeceksiniz. Un önce biraz kokar ve sonra bu koku yok olur gider….

Koku gidene kadar kavuruyoruz ve üzerine 1 su bardağı sütümüzü ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz…. Süreç çok hızlı oluşupta yetişemiyorsanız biraz ocağınızı kısın….

Gözde burada kıvamı isteğine göre ayarlayabilmek için, içine biraz sıcak su ekledi.

içine biraz sıcak ”virgül” su ekledi… dediğiniz zaman suyun ısısı az gibi hissediliyor. Yada 
içine biraz “virgül” sıcak su ekledi dersek bu seferde ısı olarak yüksek ama hacmen az miktarda su eklemiş oluyor… işte Türkçenin bizi getirdiği hal bu… Oysa Osmanlıca olsa süper olurdu… Kesin bir dille anlatımı muhakkak vardı… Hem de mezar taşlarını da okuyabilirdik…

Bu kıvam akışkan bir kıvam olmalı… Tabiiki su gibi de olmamalı… Biraz el terazi göz nizam 🙂 Ama şunu unutmamak lazım. Bu tarifte son aşamada 15 dakika civarında bir fırınlama kısmı var. Dolayısıyla sos biraz koyu olursa fırında hepten suyu uçar gider… O yüzden daha fazla sulu bırakmakta fayda var….

Hazırlamış olduğumuz sosumuzu az önce pişirdiğimiz Tavuk, Mantar-soğan karışımımızın üzerine düzgün bir şekilde yayıyoruz…

Sonradan Gözde’nin eklediği kaşar rendesini de üzerine yayıyoruz.

Kabımızı önceden 180°C de alt-üst çalıştırılarak ısıtılmış olan fırınımızda yaklaşık 10 dakika kadar pişiriyoruz.

Buradaki kriterimiz kabın içindeki sosumuzun suyunun fokurdaması ve üzerinin kızarmasıdır…

Tarif ve Uygulama : Gözde Elkalla
Bu tarif bir üçlemedir. Yanında pilavı ve kolay hazılanan bir tatlısı
ile beraber sunulmuştur… Bunlarda önümüzdeki günlerde yayınlanacaktır…

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

2 Comments

  1. […] ve Uygulama : Gözde Elkalla Bu tarif bir üçlemedir. Öncesinde Beşamel soslu, mantarlı tavuk yemeğini yayınladım. Sırada kolay hazılanan bir tatlısı ile beraber sunulmuştur… Tatlı da […]

  2. […] ve Uygulama : Gözde Elkalla Bu tarif bir üçlemedir. Öncesinde Beşamel soslu, mantarlı tavuk yemeğini yayınladım. Ardından Safran, Badem, Çam Fıstıklı Pirinç Pilavı…. Şimdi de bu […]

Bir yanıt yazın