Aslında waffle hayatımıza ne zaman girdi?
Biz orjinalini mi yiyoruz çok merak ediyorum…
Yani pizza ve spagettiyi orjinali gibi yemediğimize eminim 🙂
Ama şunuda söyleyeyim ki Türkiye’ye girdikten sonra kimler müdahale etmişte nasıl bu hallere gelmişse artık, bence orjinallerinden daha güzel olmuşlar 🙂
Tarifte bahsettiğim bardak, ölçü bardağı olursa iyi olur.
Kenarındaki ölçü kısmında 1 cup diye yazar.
Bu tarifimi benim waffle makinasında 4 tane waffle yapabilecek şekilde veriyorum.
Bahsettiğim makina severin marka 1300 watlık çapı 17 cm’lik waffle yapan bir cihaz.
Birde Kenwood’un içleri değişip tost, 3 gen tost, Waffle makinası olabilen 700 watlık bir cihazım var. Onda da tahmini aynı adette waffle çıkıyor. Fakat ne yalan söyleyeyim ki çok güzel olmuyor… Sanırım gücü düşük olduğu için geç pişiyor. Geç piştiği içinde biraz daha hamurumsu oluyor… Ancak onunda bazı püf noktalarını öğrendiğim için onda da başarılı sonuç alıyorum. 3 dakika bir yüzü pişirip, makinayı içinde hamuruyla beraber hızlıca 180 derece çeviriyorum. 3 dakika da öyle pişiriyorum oluyor 🙂
Hamuru için:
1 yumurta
1/2 bardak un (Ben “Söke un” kullandım),
1/2 bardak süt (Ben “Tansaş Süt” kullandım),
1 çorba kaşığı şeker (Bu tamamen size kalmış. İçine koyacağınız malzemede genelde şekerli olduğu için hiç koymayabilirsiniz de)
1 çorba kaşığı çiçekyağı yada eritilmiş tereyağı yada karıştırarak kullanabilirsiniz. (Ben çiçekyağı kullandım)
1 çay kaşığı kabartma tozu (Ben “Dr Oetker Hamur Kabartma Tozu” kullandım)
1 çay kaşığı vanilya (Ben “Dr Oetker Şekerli Vanilin” kullandım)
Üzeri için:
Tamamen sizin zevkinize kalmış. Fotoğraflarda farklı dönemlerde yaptığım, farklı malzemeli waffle’ları göreceksiniz.
Yapılışı:
Önce kuru malzemeleri karıştırma kabında karıştırıyorum. (Bunun sebebi sadece ıslak malzemeler topaklaşma yaptırıp vanilyayı bir bölgede, kabartma tozunu bir bölgede tutmasın diye).
Daha sonra içine ıslak malzemeleri atıyorum ve çırpma teliyle karıştırıyorum. İster çırpma teliyle karıştırın, ister mikserle farketmez… Ben bazen geniş ağızlı bir şişem var, malzemeleri onun içine atıp onu çalkalıyorum. Yalnız böyle birşey yapacaksanız önce ıslak malzemeleri, sonra kuru malzemeleri koyun… Şişe gibi şeylerin dibinde kuru malzeme olursa muhakkak karışmayan kısım kalır…
Daha sonra bu sıvı hamurumuzu (Boza kıvamında) bir miktar bekletin. Hemende yapılabilir ancak bekledikçe malzemelerin birbiriyle kaynaşması daha iyi oluyor… Tabiiki şunuda unutmamak lazım hamur kabartma tozu hemen aktif olur. O yüzden bu süreyide çok uzun tutmamak lazım. 5-6 dakika yeterli…
Waffle makinamızı kızdırıyoruz ve içini yine sizin isteğinize bağlı, çok az tereyağı yada çiçekyağı ile ve mümkünse bir fırçayla yağlıyoruz
Benim her zaman kullandığım bir kepçem var. En iyi ayarı onunla yakalıyorum. Bir kepçe döküp Severin markalı makinamda 3 dakika pişiriyorum. Kenwood’da ise bu pişirme süresini başta da söylediğim gibi 3 dakika düz + 3 dakika makinayı çevirerek pişiriyorum. Sizde ilk bir iki sefer de deneyerek uygun ölçünüzü bulursunuz.
Bu pişirme sırasında hamur kabardığı için elimle kapağını tutuyorum. Malesef severinde bir kilit koymamışlar. kenwood’da kilit mekanizması var problem olmuyor… Yalnız kapağı tutarken dikkat!!! kenardan çıkan buharlar elinizi yakabilir…
Birde pişen waffleleri bekletirken üstüste koymayın buharları birbirini yumuşatır. Ben fırınımın içine ızgara teli üzerine koyuyorum. Hatta fırını önceden 5-6 dakika çalıştırıp içini ılıtırsanız sıcak kalıyor, hatta abartıp biraz daha fazla çalıştırırsanız kıtır kıtır oluyor. Kimisi öyle seviyor. Ama ben biraz yumuşak olsun istediğimden fırını fazla ısıtmıyorum.
Afiyet olsun…
Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂
2 Comments
Harika görünüyorlar, özellikle ben Gevrek peynirle kahvaltı yaparken 🙂
içimi parçaladın bak 🙂