Kalamar Salatası…

Waffle…
12 Aralık 2014
Havuç Topları…
20 Aralık 2014

Kalamar Salatası…

Haftanın ilk günü çok basit bir tarif vermek istedim… Bu tamamen temel kalamar pişirme tarifidir. Sonucunda ister benim yaptığım gibi sade salata-meze, ister gerçek bir salataya dolgu malzemesi, isterseniz bir gövec yemeğine çevirebilirsiniz…

Dikkat!!! Eğer balığı elle temizlemekten hoşlanmayanlar varsa, Kalamar gibi hayvanları iğrenç buluyorsanız, hemen bu tarifi geçin 🙂 Zira bu hayvanları baya bir ellemek zorunda kalacaksınız…

Malzemeler:
5 adet kalamar (500 gr)
1 fincan sirke

Sunum için:
Limon,
Zeytinyağı

Yapılışı:
Kalamarların gövdesini tutup, kafasından çekerek tüm organlarını dışarı alıyoruz ve organların tümünü atıyoruz. Sadece tüpü, kafası ve kafaya bağlı bacakları kalıyor. Tüpünü ters yüz yapıp iyice yıkıyoruz.

Daha sonra bu kalamarları düdüklü tenceremize atıyoruz. Bende Essenso’nun Touch&Cook 6 litrelik tenceresi var.
Tariflerde hep malzemenin üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su koyun yazar. Ancak tenceremin büyük, malzemenin az olmasından dolayı minimum seviyeye kadar su koydum (Yani biraz fazla su oldu). ve sirkeyi de suya döktüm. Daha sonra düdüklü tenceremin tepe ayarından 2 numaralı ayarı seçtim.
Düdüklü tencerelerin kendilerine göre bir sürü ayarları var. bu yüzden kesin dille “şöyle yapın” yazamıyorum. ancak benim tenceremde 2 numaralı ayar en basınçlı ayar yazdığı için ben bunu kullanıyorum.
Tenceremden şikayetçi değilim. Ancak kullanma kılavuzunda 2 numaralı basınç ayarında en uzun pişirme süresini kemikli et için 30 dakika yazmasına rağmen, ben kalamarı 1 saat pişirmek zorunda kaldım. Hep kılavuzdaki sürelerin 2 katını kullanmak zorunda kalıyorum. Dolayısıyla siz de elinizdeki düdüklüdeki ayarınıza göre pişirmeniz lazım. Ben ilk yaptığım yemekte standart ayarı yapıyorum. Sonra kontrol ediyorum Uygun olmamışsa devam ediyorum. Bu zamanları yazıyorum ve bir dahakine ilk seferde tutturuyorum. Farklı 2-3 çeşit yemek yaptıktan sonra zaten zaman sorunu kalmıyor 🙂
Bu arada çoğu kişi zaten biliyordur ama yazmadan edemeyeceğim. Düdüklü tencere çok tehlikeli bir şeydir. Malumunuz buhar basıncı ile çalışıyor. Siz herhangi bir kontrol için yada pişmiş yemeğinizi almak için açmaya çalışırken BASINCI TAHLİYE ETMEYİ UNUTMAYIN.

Basıncı tahliye olmayan tencereyi açmak zaten zordur. Ancak şansınıza açmayı başarırsanız silah teper gibi olur. Ve bir şekilde yaralanırsınız. Yaralanmazsanız bile muhakkak buharıyla yanarsınız… Aman dikkat… Tencerelerde buharı düdük kısmından zaten tahliye olur biraz beklemek lazım. ayrıca benim tenceremin yanında tahliyeyi hızlandırmak için bir düğme var. Ona basınca yandaki küçük delikten de buhar çıkıyor ve hızlı bir şekilde tahliye bitiyor. Yemeği kontrol ediyorum eğer olmuşsa alıyorum, olmamışsa pişirmeye devam ediyorum. Eğer su çok azalmışsa kaynar su ilave edebilirsiniz. Ben bu kalamarları önce 20 dakika pişirdim. Denedim ve baktım ki hala sert. Suyuda pek azalmamış, hemen kapayıp 40 dakika daha pişirdim.

Bu arada düdüklüde yemek pişirme ile ilgili birşey daha var. Örneğin benim tenceremde; malzemeleri, suyu koyup kapağı kapadıktan sonra, ilk önce yüksek ateşte düdük deliğinden sabit ve güçlü bir buhar çıkana kadar pişiriyorum (aşağı yukarı 8-10 dakika). Daha sonra kısık ateşe alıp zamanı o şekilde başlatıyorum.

Zamanı başlatıyorum deyince aklıma geldi. Mutfağınızda muhakkak en az 2 tane zaman sayacınız olmalı. Hem geri sayan hem normal ileri doğru sayan. Yeni yaptığınız yemeklerin zamanlarını not edebilmek için ileri sayacını, bildiğiniz yada tarife göre yapacağınız yemekleri ise geri sayacını kullanarak ölçersiniz… Zamanlama çok önemlidir… Zaman ayarlayıcı için fırınınızın saatini de kullanabilirsiniz.

Toplamda 60
dakika basınçlı buhar ile pişmiş kalamarlarım harika oldu. Yalnız
üzerlerinde malumunuz derisi ve vantuzları duruyor 🙂 Bunları çok basit
dokunuşlarla çıkarabilirsiniz yada o şekilde de yiyebilirsiniz…
Fotoğraf çekerken daha estetik dursun diye temizledim. Fotoğrafını
çekmeyecek olsaydım Asla temizlemezdim :)Temizliğini yaptığım
kalamarları uygun ölçülerde kestim, Bir servis tabağına koyup üzerine
zeytinyağı, yanına limon koyup, üzerine de pul biber ve biberiye ile
servise hazırladım. Limonu üzerine sıkmayı sevmiyorum. Balığı
yumuşatıyor. Yerken sıkıyorum…Bu şekilde kalamarı
pişirdikten sonra önceden hazırlanmış malzemelerle yemeği gövece de
çevirebilirsiniz… Çok yakında o tarif te huzurlarınızda olacaktır…

 Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın