Bugün farklı bir deneme yapıp kaz pişirmeye karar verdim. Kaz farklı bir hayvan. Kokusu biraz değişik. O yüzden herkese hitap edecek birşey değil. Ama ben yaptım ve çok lezzetli buldum. Şahsen tavsiye ederim. Ardahanlı bir arkadaşım sayesinde kazı temin ettim. Kazlar ilk karı yedikten sonra biraz besiye çekilip kesiliyormuş. Ardından temizlenip tuzlanıp dondurularak saklanıyor. Bende bu kervandan nasiplenip bir kaz aldım. Yine en çok videolarını izlediğim Jamie Oliverin bir yılbaşı tarifi programında izlemiştim ama linki bulamıyorum. Not aldığım haliyle uyguladım.
Tarifte hem kazı pişiriyordu hemde kazdan süzülen yağ ile gravy sosu hazırlıyordu. Benim elimde hazır sos olduğu için bunu yapmadım. Kazın yağı çok lezzetli ama ağır. Dolayısıyla kaz pişerken kendi yağında yüzmemeli. Kazı bir ızgaraya koyun. altına da tepsi koyun. yağlar süzülsün. Ama yağı atmayın derim. Ben onu da dondurup parça parça değişik yemeklerde kullandım 🙂
1 parça Kaz.
Benim kaz büyüktü. 1/4’ünü kullandım.
Kalabalık bir yemek ziyafeti verecekseniz ona göre kendiniz ayarlayın.
Baharatlar:
Bu miktarlar aslında fazla. Ama artanını bir kavanoza koyup saklayabilirsiniz.
Hakikatten güzel bir karışım. Yada benim gibi göz kararı oranlayarak miktarı azaltabilirsiniz.
2 yemek kaşığı zeytinyağı
90 gr yıldız anason
90 gr rezene tohumu
75 gr kişniş tohumu
30 gr sichuan biberi
15 gr karanfil
60 gr tarçın çubuğu
1 tutam safran
90 gr esmer şeker
60 gr kaya tuzu
30 gr tane karabiber
Yapılışı :
Tüm baharatları blendera koyun ve un ufak olana kadar çekin. Ardından da bir elekten eleyin. İri parçalar kalmasın.
Benim kaz tuzlanarak saklandığı için ben önce iyice yıkadım. Hatta kaynar suya sokup çıkarttım. Aksi takdirde salamura gibi olacaktı. Siz kazı nasıl temin ettiyseniz ona göre müdahalede bulunabilirsiniz. Kanadının altında yağ kesecikleri var. bu yüzden derisinin o kısımlarına bıçak ucuyla minik delikler açın ki pişerken yağları aksın. İçinde kalmasın.
Ardından baharat karışımını kaza iyice yedirin. Homojen bir tabaka olsun.
Fırını 180°C’e ısıtın. Kazı bir ızgaraya koyun. Altına da fırın tepsisini koyun. Tepsinin içine bir miktar su koyun ki yağ yanmasın.
Yaklaşık 2-2,5 saat kadar pişirin. Tabiiki bu süreçte muhakkak göz kontrolü yapın. Her fırının ısı değerleri farklıdır. 180° hep aynı sonucu vermez. Fırının büyüklüğü-küçüklüğü, ısı kaçırma durumu, yemeğin ızgaralara yakınlığına göre az pişme yada kömürleşme olabilir. Dikkat edin.
Pişme işlemi bittikten sonra kazı önce fırın kağıdına sonrada alüminyum folyoya sarıp 15-20 dakika bekletin. Kendi iç buharında çok daha güzel yumuşuyor.
Afiyet olsun.
Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂