Fırında Mantarlı Musakka

Bebek Katili :)
11 Ocak 2015
Tavuk Suyu Çorba…
19 Ocak 2015

Fırında Mantarlı Musakka

Benim tariflerimde her zaman gerçek tariflerde olmaması gereken malzemeler vardır…

Bu tarifte de olduğu gibi musakkada mantar 🙂

Bunun iki sebebi var, birincisi o anda mutfağımda hazır bulunması, diğeri de “neden standart tarif olsun” mantığı… Neticede mantarda çok lezzetli birşey ve bu yemeğe de çok yakışıyor…

Deneyin bence…

Malzemeler:
(Yanında pilav ve cacıkla 4 kişi rahat rahat doyuyor)
200 gr kıyma,
5 mantar,
2 büyük patlıcan,
2 biber,
1 domates,
1 soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı domates salçası,
sıvıyağ,
tuz, karabiber.

Tarifteki miktarları kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Bu miktarlar benim hazırladığım yemeğe göredir.

Patlıcanları “alaca” yada “pijama” şeklinde soyuyoruz. Soyduğumuz
patlıcanları acılığı gitmesi amacıyla tuzlu su dolu bir kaba koyup yarım
saat kadar bekletiyoruz. Ben 1 çorba kaşığı tuz attım.

Patlıcanlar su yüzeyine çıktığı için üst kısımları sudan dışarı çıkıyor. Patlıcanların hepsi suya batması için üzerine uygun büyüklükte bir tabak koyarsanız güzel oluyor…

Patlıcanlar tuzlu suda beklerken Soğanımızı ve biberlerimizi ince ince doğruyoruz. Ben mantarları ve domatesi daha büyük parçalarla doğramayı tercih ediyorum. Aslına bakarsanız biberi de büyük parçalar yapmak istiyorum. Ancak o kadar kalın etliydiler ki yumuşamasının imkanı yoktu 🙂

Tuzlu sudaki patlıcanlarımızın suyunu sıkıp bir peçete, bez gibi bir yere koyup suyunu çektiriyoruz. Malum sulu sulu yağa atarsak yağ patlar sağa sola sıçrar…

Sularını çektirdiğimiz patlıcanları her tarafı iyice pişene kadar kızartıyoruz. Ben Zeytinyağı kullandım. Sizler damak tadınıza uygun olarak istediğiniz yağı kullanabilirsiniz… Yağ iyice kızmadan patlıcanları atmayın. Pişmiş patlıcanı tavadan almadan ocağın altını kapamayın. Patlıcanlar yağı çekiyor. Kızarmış patlıcanları bir kenara alıyoruz. Fazla yağı çekmesi için bir gazetenin, kağıt havlunun üzerine alırsanız iyi olur.

Aynı tavanın sadece yağını eksilterek diğer işlemleri yapmaya devam edebilirsiniz. Tavanın dibinde biraz kalacak şekilde yağ bırakınız. Bu yağda kıymayı pişirin. Bu aşamada ocağın altını ilk başta kısın. Kıyma topaklanmaya çalışacaktır. Her tarafı kahverengileşinceye kadar kısık ateşte parçalaya parçalaya pişirin. Sonra ocağı yine açıp diğer malzemelerle devam edebilirsiniz. Burada sadece zaman kazanmak için biraz ateşi kısın. Birde şunu unutmayın. Soğan, biber, mantar, domates sıra sıra aynı kapta pişmeye devam edeceği için ve en sonunda fırında bir pişme süreci olduğu için tavadaki malzemeleri çok fazla pişirmeyin…

Kahverengileşip saldığı suyun çoğunu çektikten sonra doğradığınız soğanları tavaya atın.

Soğanlar ölüp şeffaflaşınca yada kahverengileşince biberleri, biberler biraz pişince Mantarları, Mantarlar suyunu salıp pişmeye başlayınca domatesleri ilave edin.

Ben fırın yemeklerinde, elimde bulunan oval toprak kapları kullanıyorum.
Direk toprak kaptan yemeyi seviyorum. Ancak bir tepside yada bir gövec
kabında hepsi bir arada da pişirilebilir.

İlk başta kızartıp
yağını çeksin diye kağıt havluya bıraktığım patlıcanları kaplara
dağıtıyorum. Üzerine hazırladığım karışımı koyuyorum.

Domates ve biber salçasını bir kaba koyup üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 bardak ılık su ve tuz karabiber ekleyip karıştırıyorum. Ben yemeği tuzlu severim. O yüzden tuzu bu gibi sıvılara katıp heryerine gitmesini sağlarım. Burdaki miktar yada kullanıp kullanmama durumu tamamen size kalmıştır. Salçayı iyice sulandırdıktan sonra bu kaplara paylaştırıyorum.

180 derece önceden ısıttığım fırının en alta yakın rafına koyuyorum. Pişirme zamanını göz kararı tesbit ediyorum. İçindeki suyu fokurdadığı zaman 5 dakika kadar daha pişirmek yeterlidir…

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın