Fırında Palamut

Karamelize Mantar
8 Aralık 2015
Mutlu Yıllar…
31 Aralık 2015

Fırında Palamut

Bu hafta balık çeşitleri içinde hem kılçığını çıkartma kolaylığı hemde pulsuz olduğu için temizleme kolaylığından dolayı Palamutu seçtim…

Birde balık ile et arası bir kıvamda olması hoşuma gidiyor… Lop et 🙂

Palamut ebatlarına göre isimlendirildiği için sürekli karıştırmışımdır. Merak edenlere bilgi olması bakımından vikipedia’dan küçük bir alıntı yaptım:

“…Palamut vonozu (12-16 cm), kestane palamudu (16-22 cm), çingene palamudu (22-28 cm), palamut (28-35 cm), zindandelen (35-40 cm), torik (40-45 cm), sivri (45-55 cm), altıparmak (55-65 cm) ve piçuta (65 cm ve üzeri)”

Benim aldığım Palamut bu hesaba göre Çingene Palamutu olmuş oldu… Bana göre 2 porsiyon oldu. 4 dilimini bir porsiyon düşünüp bu tarifte kullandım…

Malzemeler:
4 dilim Palamut,
2 Yeşil Biber,
2 Domates,
1 Kırmızı Biber,
1 Soğan,
1/2 Limon,

Marine için:
3 diş Sarımsak,
1 yemek kaşığı Zeytinyağı,
1 yemek kaşığı Sirke,
1 yemek kaşığı Limon Suyu,
1 çay kaşığı Karabiber,
1 çay kaşığı Kekik,
1 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber,
3 çay kaşığı Tuz.

Palamut iri ve kemikli bir balık olduğu için içini iyi temizlemek gerekli. Aksi takdirde rengi çok koyu oluyor. Kanı iyice temizlenmezse biraz da kokuyor. Rahatsız edebilir.

Önce marine malzemelerini karıştırıyoruz. Soğanı dövüp, limon suyu ile baharatları ve tuzu karıştırıyoruz ve balıkları bu karışımla iyice buluyoruz.

Diğer malzemeleri hazırlıyoruz. Hazırladığımız malzemeleri fırında pişireceğimiz kaba koyuyoruz.

Yarım saat kadar sosta bekletilmiş balıkları Hazırladığımız tepsiye diziyoruz ve 180°C önceden ısıtılmış fırına koyuyoruz. Göz kararı pişirip afiyetle yiyoruz. Tahmini 35-40 dakika.

Afiyet olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın