Avokado Topları…

Kaplamalı Levrek Izgara…
19 Nisan 2016
Fırında Hindi…
2 Mayıs 2016

Avokado Topları…

Şu avokado denen meyvemidir? sebzemidir? anlayamadığım bitkiyle hep birşeyler yapmak istemişimdir. Vikipediye baktığımızda meyve olarak görünüyor. Ama meyve gibi yenmiyor.

Tariflerde hep dolgu maddesi olarak kullanılıyor. Bende daha önceden bir makarna sosu hazırlamıştım. Rengi ve kıvamı çok güzel olmuştu. Lezzet derseniz katkı maddesi olmadan pek bir işe yaramıyor.

Yoksa lezzetli ama bizim buradakiler mi dandik bilemiyorum 🙂

Tarifi geçen gün şu sitede buldum (Tıklayın)

Güzel bir atıştırmalık ve yancı yemek… Aslında birazda bizim mücveri andırıyor.

Malzemeler:

1 Avokado,
1 Domates,
3 diş Sarımsak,
1 Limon,
1 Soğan,
1 çay kaşığı Karabiber,
1 çay kaşığı Pul Biber,
1 çay kaşığı Kimyon,
1 çay kaşığı Kişniş (Tarifte tazesi vardı ama bende tozu olduğu için bunu kullandım),
1 tatlı kaşığı Tuzot.

Kaplaması için:
2 yumurta,
1 yemek kaşığı Mısır Nişastası,
3 yemek kaşığı Un,
1 su bardağı ekmek kırıntısı, galeta vs.

Şu anda yazacacağım şey tamamen kişisel deneyimim ile alakalı. Doğrusu da bumudur bilemiyorum. Bu avokado denen meyvenin sert olanı makbul değil. Taş gibi oluyor ve ne sosta ne de bu tarifte bir işe yaramıyor. O yüzden alırken, yumuşağına; bozuk, içi geçmiş muamelesi yapmayın ve alın.

Kabuğunu soymakla uğraşmayın. Diklemesine çepeçevre kesin. Ortasındaki büyük çekirdeği atın ve içini kaşıklayarak alın.

İçinden çıkan meyveyi bir çatalla iyice ezin.

Ezdiğiniz malzemeye limonun suyunu sıkıp iyice karıştırın.

Hazırladığımız bu dolgu malzemesini lezzetlendirelim biraz… Bir domatesi küp küp keselim. Sarımsakları ufacık ufacık çimtelim. Soğanı halka halka keselim ve en küçük parçalarını parçalayıp iç harcı yapalım.

Bu tarifin özelliği, malzemenin soğan halkasının içine hapsedilmesi. Soğanın halkasını bir çember gibi kullanacağız. Bu yüzden soğanı dilimlerken 7-8 mm den ince kesmeyin.

Hazırladığımız dolgu malzemesinin içine baharatlarımızı atıp iyice karıştıralım.

Ardından bu halkaları bir tepsiye yayın. Tepsinin altına pişirme kağıdı ve üzerine biraz un serpin. Yoksa bu halkaları tepsiden çıkarmaktan baya bir zorlanırsınız.

Dolgu malzememizi iyice sıkı sıkı soğan çemberlerine koyduktan sonra sertleşmesi ve kollayca sonraki aşamalarda kullanabilmek ve kızartabilmek için buzdolabının dondurucu kısmında tahmini 1 saat kadar tutun.

Daha sonra kaplama işlemlerini yapabilmek için 3’lü bir istasyon oluşturun.
Un ve nişastayı iyice karıştırın. Yumurtayı çok güzel çırpın. Bakın burası çok önemli. Yumurtayı iyice çırpmazsanız kaba banıp çıkarttığınızda yumurta elinize yapışıp gelir. En son kaplama içinde ister galeta unu kullanın, isterseniz ekmek kırığı kullanın… Ben evde kalan ekmekleri iyice kuruduktan sonra blender’dan geçirip kavanozda biriktiriyorum. Ayrıca galeta ununa gerek kalmıyor.

Donmuş soğan halkasındaki avokado karışımımızı daha sonra sırasıyla önce una, sonra yumurtaya, sonra galeta ununa / ekmek kırıntısına, tekrar yumurta ve tekrar galeta ununa / ekmek kırıntısına batırıp bir tepside birbirine değmeden biriktirin. Ama acele edin. Donmuş avokadolar erimesin.

 

Derin bir kapta yada fritözde üstleri kahverengi olana kadar kızartın. Burda yağ ısısı çok önemli. Malzemeler donuk olduğu için yağı soğutacaktır. Bu yüzden 3-4 taneden fazla tavaya atmayın. Yada benimki gibi derin bir kapta pişirin. Kap derin olunca yağ çok oluyor. Yağ çok oluncada, fazla bile atsanız o kadar hızlı soğumuyor.

Afiyet Olsun,

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın