Lö’Brioche Ekmeği…

Lö’Tavuk Bohça…
15 Mart 2018
Fırında Sebzeli Tavuk…
5 Nisan 2018

Lö’Brioche Ekmeği…

Geçen gün yemek tarifleri araştırması yaparken, tesadüfen çok araştırdığım ve en sonunda içime sinen bir Brioche ekmeği tarif buldum. Bugün Byron Talbott’un tarifini deneyeceğiz. En sonda linki de vereceğim. onu da izleyebilirsiniz. Ben sizin adınıza çevirdim ve uyguladım. Tercih sizin…

Kısaca size sonuçtan bahsedeyim. MUHTEŞEM… 🙂

MALZEMELER:
2 1/4 su bardağı Un (270 gr),
1/3 bardak ılık Süt (85 gr),
1 1/2 yemek kaşığı Şeker (27 gr),
2 yemek kaşığı Kuru Maya (10 gr x 2 paket),
8 Yumurta Sarısı,
8 yemek kaşığı parçalanmış oda sıcaklığında Tereyağı (120 gr),
İsteğe bağlı Tuz (1 yemek kaşiği koydum),
1 Yumurta Akı (üzerine sürmek için).

YAPILIŞI:
Ilık süt ve şekeri çırpma kabına koyun. Üzerine kuru mayayı ekleyip karıştırın ve 15 dk bekleyin. Maya aktif haline gelmeye başlasın.

15 dk bekledikten sonra karıştırıcı ile karıştırın. İçindeki küçük hava kabarcıkları büyüyecek.

Ardından yumurta sarılarını, tuzu ve unun yarısından çoğunu ekleyip 5 dk orta hızda karıştırın. Oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

Daha sonra çırpma aparatını değiştirin. Hamur kancasını takın. Son dönemdeki bütün mikserlerde hamur aparatı var. Büyük mikserlerde bendeki gibi tek kanca, Daha küçük makinalarda burgu şeklinde 2 li uç bulunuyor. Her ikisi de yoksa bundan sonraki aşamayı elle yoğurarakta yapabilirsiniz. Kancayı takın ve yuksek hızda 5 dakika karıştırın. Bu arada unun geri kalanınıda ekleyin.

Mayalanma sürecinde kabarmasını bekleyeceği kabı tereyağı ile iyice yağlayın ve içine koyun. 2 katına çıkana kadar streç kaplı şekilde oda sıcaklığında esintisiz bir ortamda bekletin. (Eğer daha hızlı olsun isterseniz fırını çok az çalıştırıp kapatın ve içine koyun o zaman daha hızlı mayalanır. Ama vaktiniz varsa bırakın doğal hali ile kabarsın).

Kullanacağınız kalıpları da tereyağı ile iyice yağlayın. Ve malzemeyi kaplara koyun ve üzerini streçle kaplayın. Yine iki katına çıkması için mayalanmasını bekleyin.

Piştikten sonra üzerlerinin parlaması için yumurta beyazı sürün.

Alt-Üst ızgara 190°C ön ısıtma yapılmış fırının alta yakın bir rafına koyup, 20-25 dk pişirin. Burada herkesin fırın ısısına göre pişirme süreci değişecektir. Lütfen kontrollü pişirin. Orjinal tarifte pişmenin son aşamasında 220 dereceye getirin diyor. Ben böyle bir işlem yapmadım ve piştikten sonra fırını kapattım. Kapağını yarım açıp öylece bıraktım. Soğuduktan sonra da kalıplardan çıkardım..

Orjinal Link: https://www.youtube.com/watch?v=4C_q_hsgs8I

Afiyet olsun.

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı
🙂

Bir yanıt yazın