Fırında Sebzeli Tavuk…

Lö’Brioche Ekmeği…
29 Mart 2018
Lö’Kabak Tatlısı…
12 Nisan 2018

Fırında Sebzeli Tavuk…

Allahım sana geliyorum… Yine güzel bir tavuk tarifi buldum… Sana geliyorummmmmmmm…

Takipte olduğum Natasha Kitchen isimli bir kanal var. Natasha hanım süper güzel yemekler yapıyor ve çok basit bir dille ve detaylı bir biçimde gösteriyor.

Muhakkkak takip etmenizi öneririm. Bende nacizane beğendiğim şeyleri alıp uygulayıp sizlerle paylaşıyorum. Tabii ki kimi şeyleri bazen değiştiriyourm. Mesela maydanoz kullanmıştı bu tarifte ben onu kekik olarak revize ettim. Sayın maydanozdan tiksiniyorum da 🙂

Ama ana hatları ile aynısını yaptım. Size kalmış ister onun ister benim tariften bakarak yapın. Linki sayfanın sonunda göreceksiniz.

Mükemmel oluyor…

Başka bir seferinde de mantar, karnabahar parçaları, soğan gibi ilaveler yaptım. Tereyağ karışımına köri, kırmızı toz biber vs. ekledim. Yani aslında kısacası burda olay tavuğun deri altına tereyağlı ve limon sulu bir sos sürmekte ve omurgasını çıkarıp düz bir hale getirilmesinde. Bunun dışında kullanacağınız yancı malzemeler ve içerikler tamamen size kalmış durumda.

Malzemeler:

1 Tavuk,
Havuç,
Brüksel Lahanası,
Patates,
Arpacık Soğan,
Biber.

 

 

Marinasyon:

4 yemek kaşığı Tereyağı,
2 diş Sarımsak,
1 yemek kaşığı Zeytinyağı,
1/2 Limon,
1 tatlı kaşığı Tuz,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1-2 dal kekik.

 

Önce tavuğumuzun heryerinin aynı pişebilmesi için sırt kemiğini çıkarıyoruz. Malum tavuğu bütün olarak kullanırsak üzeri güzel kızarır ama yanları az pişer. İçi de pişmemiş kalabilir. Ama bu yöntemle tavuğu düz bir hale getiriyoruz ve yüksekliği genel olarak eşit oluyor. Heryeri de aynı ayarda pişiyor. İçi de tepsinin dibinden aldığı ısıyla çok güzel pişiyor. Hiç pişmemiş yer kalmıyor. Tavuğun düz olabilmesi için göğüs kafesinin birleştiği iç kısmından da kıkırdak-kemik kısmına birer kesik atıyoruz. Ardından iç ve dışına tuz, karabiber serpip yediriyoruz.

Tavuğun boynuna yakın kısmından parmaklarınızı et ve deri arasına sokarak, deriyi parçalamadan yavaş yavaş açıyoruz. Aynı işlemi but kısmına da yapıyoruz. Burdaki et ile derinin arasını açma kısmını ne kadar çok yaparsanız araya koyacağımız sos o kadar diplere kadar gider ve tavuk çok daha lezzetli olur.

Oda sıcaklığında, rahat ezilebilen kıvamda tereyağını, zeytinyağını, bir tutam kekiği, dövülmüş sarımsağı, yarım limon rendesini, limonun suyunu, tuzu ve karabiberi bir kaba koyup krema gibi olana kadar karıştırıyoruz. Ve bu karışımı derinin içine iyice yediriyoruz. Artanı ile üzerini de sıvıyoruz. Hatta ben biraz daha fazla yapıp diğer sebzeleri de bu karışım ile sosluyorum.

Bu hazırlıkları yaparken bir yandan da fırını 220°C’ısıtın.

Ban taze ve küçük patates kullandığım için özellikle kabuklarını soymadım. Küçükleri 2 ye, büyükleri 4 e böldüm ve patateslerin süzülen sosları emebilmesi için kesik yerleri tabana bakacak şekilde koydum. Lahanaları da 2 ye, 3 e dilimledim. Havuç, biber vs. ne varsa dilimleyip ekleyin. Bunu yaparken yada yaptıktan sonra sosu üzerlerine dökün. Sos kalmamışsa zeytinyağı da gezdirebilirsiniz. En son üzerlerine bir miktar daha tuz ve karabiber koyun. Ben susamı çok sevdiğim zaman üzerine susam da serpiyorum. Tamamen tercih meselesi…

Ve tepsiyi 220°C ısıtılmış fırının alt rafına koyuyoruz. Tabana değmesinki dibi tutmasın. Ben ayrıca çok meraklı olduğum için fırın içinde ölçüm yapanfırın termometresi almıştım. Etin içi 80°C oluyor 🙂

 

Tarifin orjinali: https://www.youtube.com/watch?v=iTZKKdUoY7w&t=192s

Natashas Kitchen

Afiyet Olsun…

Cüneyt Karakahya
Meşhur Cüneyt Usta LÖkantası BaşAşçısı

Bir yanıt yazın